latinica  ћирилица
28/10/2020 |  07:51 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Сједница за избор Владе Србије и полагање заклетве

Предсједник Скупштине Ивица Дачић сазвао је за данас прву посебну сједницу Парламента, са једном тачком дневног реда - избор Владе и полагање заклетве премијера и чланова Владе Србије.
Скупштина Србије - Фото: РТРС
Скупштина СрбијеФото: РТРС

Мандатарка за састав Владе Србије Ана Брнабић требало би данас да поднесе и свој експозе.

Скупштина Србије је јуче усвојила Закон о министарствима, који је предуслов за конституисање нове Владе Србије и, према том акту, нова Влада имаће 21 министарство, а готово половину министара чиниће жене.

Предвиђено је да Влада Србије добије три нова ресора - Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарство за бригу о породици и демографију, као и Министарство за бригу о селу.

Нову Владу ће, према приједлогу мандатарке Ане Брнабић, чинити и њихов досадашњи партнер Социјалистичка партија Србије Ивице Дачића, као и Српски патриотски савез – СПАС Александра Шапића.

Из претходног кабинета, који је раније предводила Брнабићева, остаће девет министара, а поједини су промијенили ресоре.

Нова Влада имаће ограничен мандат, а ванредни парламентарни избори биће одржани најкасније 3. априла 2022. године, заједно са редовним предсједничким изборима.

Министар спољних послова у новој Влади Србије биће Никола Селаковић, унутрашњих послова Александар Вулин, одбране Небојша Стефановић, рударства и енергетике Зорана Михајловић, финансија Синиша Мали и здравља Златибор Лончар.

Маја Гојковић ће бити министарка културе и информисања, Томислав Момировић грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а Дарија Кисић Тепавчевић биће министар за рад, запошљавање и социјална питања.

Ратко Дмитровић из СПАС-а Александра Шапића биће министар за бригу о породици и демографији, а у Владу као министар за људска права и друштвени дијалог улази и Гордана Чомић, некадашњи функционер опозиционе Демократске странке.

Министар привреде биће Анђелка Атанацковић, пољопривреде, шумарства и водопривреде водиће Бранислав Недимовић, заштите животне средине Ирена Вујовић, трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, правде Маја Поповић, те државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Министарство за европске интеграције предводиће и даље Јадранка Јоксимовић, омладине и спорта остаје Вањи Удовичићу, а на челу Министарства за бригу о селу биће Милан Кркобабић.

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја припало је Бранку Ружићу из СПС-а, а Новица Тончев из те странке биће министар без портфеља. /крај/вш/ам