latinica  ћирилица
28/10/2020 |  07:57 ⇒ 07:58 | Аутор: СРНА

Мјестимично влажни коловози и магла

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија редовно, по сувим и мјестимично мокрим или влажним коловозима, а у котлинама и дуж ријечних токова мјестимично је смањена видљивост због магле, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Мокри коловози - Фото: илустрација
Мокри коловозиФото: илустрација

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина могући су одрони земље и камења на коловоз.

Због вангабаритног превоза на дионици Мел Леденице-Црквине-гранични прелаз Шамац до петка, 30. октобра, саобраћај ће бити успорен, па је неопходан максималан опрез и поштовање упутстава овлаштених особа из пратње.

На дионици магистралног пута Заблеће-Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због санације клизишта. До 20. новембра саобраћај је у тунелу Драгорај на овој дионици пута потпуно обустављен од понедјељка у 8.00 часова до петка у 16.00 и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

Због санације коловоза измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац у мјесту Врбања који се одвија се једном траком наизмјенично сваким даном од 7.00 до 17.00 часова.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз семафоре.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, актуелне су повремене обуставе саобраћаја од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту "МСП Горњи Божинци" од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, па радним данима од 7.00 до 17.00 часова буде повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Због редовног сервисирања опреме на ауто-путу А-1 данас од 9.00 до 14.00 часова биће затворен крак петље Бутила из правца Тарчина према Сарајеву. Корисници ауто-пута који улазе у град могу користити петљу Сарајево сјевер. На краку петље Бутила из правца петље Сарајево сјевер према Сарајеву доћи ће до привремене измјене режима саобраћаја преусмјеравањем возила из једне у другу возну траку. Овакав режим саобраћаја ће бити обезбијеђен привременом сигнализацијом.

За данас је најављен почетак радова на магистралном путу М-17 Папраско-Острожац, због чега ће се саобраћај одвијати успорено.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен, на дионици Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила преко 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

На магистралном путу Немила-тунел Врандук, због радова на градилишту будућег ауто-пута, на снази су обуставе саобраћаја од 00.30 до 5.00 часова када путничка возила користе локалну обилазницу, а возила преко 7,5 тона алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Сваки радни дан од 23.00 до 8.00 часова на релацији Дољани-Житомислићи-Буна-Драчевице-Подвележје креће се вангабаритни превоз, па је неопходан опрез и поштовање упутстава овлаштених лица из пратње.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, ЕЛИСА или ЕЦЛИА тест стар максимално 72 часа. Дјеца до пет година не морају имати урађен један од ових тестова да би ушла у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања пи-си-ар или ЕЛИСА теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору, због радова.

На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је улазак у Црну Гору од 7.00 до 19.00 часова.

Србија је отворила граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

БиХ грађани могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста.