latinica  ћирилица
28/10/2020 |  08:28 ⇒ 08:32 | Аутор: sputniknews.com

Гради се најдужи подводни тунел на свијету (ВИДЕО)

Након више од деценије планирања, почели су радови на најдужем подводном тунелу на свијету.
Најдужи подводни тунел (фото:Јутјуб/ FemernAS) -
Најдужи подводни тунел (фото:Јутјуб/ FemernAS)

Тунел Фермарнбелт повезиваће Данску и Њемачку, спуштаће се и до 40 метара испод Балтичког мора и биће отворен 2029. године, пише Си-Ен-Ен.

Тунел који ће бити дуг 18 километара један је од највећих европских инфраструктурних пројеката, а у њега ће бити уложено преко седам милијарди евра.

Пролазиће Фемарновим појасом, теснацем између њемачког острва Фемарн и данског острва Лоланд, а замишљен је као алтернатива тренутној трајектној линији из Родбија и Путгардена која сваке године превози милионе путника. Трајекту треба 45 минута, а након изградње тунела, возом ће бити потребно седам, а аутомобилом десет минута како би се из једне државе прешло у другу.

Тунел, чији је службени назив Фермарнбелт фиксд линк, уједно ће бити и најдужи комбиновани тунел на свијету - имаће компоненте пута и жељезнице.

Састојаће се од два ауто-пута, са двије траке, који ће бити одвојени службеним пролазом и двема наелектрисаним жељезничким пругама, преноси Индекс.

- Данас, ако идете возом од Копенхагена до Хамбурга, треба вам око четири и по сата. Након завршетка изградње тунела исто путовање трајаће два и по сата. Многи лете између та два града, али ће у будућности бити боље само сести у воз - рекао је Јенс Оле Каслунд, технички директор у данској државној компанији Фемерн А/С, која је задужена за овај велики пројекат.

Исто путовање бић брже и за возаче, јер ће се уштедјети вријеме које иначе проведу у чекању на трајект.

Пројекат датира још из 2008.

Осим позитивног утицаја на путничке возове и аутомобиле, тунел ће тако дјеловати и на теретне камионе и возове. Наиме, ствара се копнена рута између Шведске и средње Европе, која ће бити 160 километара краћа него што је данас.

Тренутно се саобраћај између Скандинавског полуострва и Њемачке преко Данске може одвијати трајектом преко Ферманбелта или дужом рутом преко мостова између острва Зеланд, Фунен и полуострва Јитланд.

Пројекат датира још из 2008. године када су Њемачка и Данска потписале уговор о изградњи тунела. Након тога је требало више од 10 година како би обе државе донијеле посебне законе и спровеле повезане студије.

Иако је поступак са данске стране довршен, у Њемачкој су се бројне организације жалиле на овај пројекат, пренсои Б92.

Ипак, Михаел Ловендал Крусе из Данског друштва за заштиту природе сматра да ће пројекат бити користан за околину.

- Као дио тунела Фермарнбелт створиће се нова природна подручја и камени гребени на данској и њемачкој страни. Природи је потребан простор и као резултат тога биће више простора за природу. Али највише користи имаће клима. Возови ће бити конкуренција авио-саобраћају, а превоз терета електричним возовима далеко је најбоље рјешење за животну средину - рекао је Крусе за Си-Ен-Ен.