latinica  ћирилица
28/10/2020 |  09:55 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Фонд финансира набавку два лијека за труднице

Фонд здравственог осигурања Републике Српске одлучио је да финансира набавку лијекова генеричких назива "еноксапарин" и "далтепарин", које најчешће користе труднице.

Фонд је одлучио да од новембра 2020. године финансира набавку ових лијекова, које су до сада финансирали домови здравља.

Овај приједлог Фонда подржао је и Управни одбор ове институције, првенствено јер ове лијекове најчешће користе труднице са дијагнозом тромбофилије и венске тромбозе, а у пракси се дешавало да их нема у домовима здравља, па су их труднице морале саме куповати, сопштено је из Фонда.

Иако је Фонд здравственог осигурања увијек трудницама рефундирао трошкове за куповину ових лијекова, у циљу побољшања доступности ових лијекова у здравственим установама, али и да их труднице више не морају саме куповати, па накнадно предавати захтјев за рефундацију, Фонд је одлучио да убудуће ови лијекови иду на терет ове институције.

Фонд ће на овај начин финансијски растеретити и домове здравља који до сада нису могли ускладити стварне потребе за овим лијековима са својим финансијским могућностима, због чега се и дешавало да их нема у домовима здравља, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће се ови лијекови од наредног мјесеца набављати према Посебном програму ФЗО и више се неће налазити на Листи лијекова домова здравља и амбулантама породичне медицине. Набављаће се путем јавног тендера, док је и индикација за ове лијекове непромијењена - наставак болничог лијечења.

Осим тога, од наредног мјесеца на Основну болничку листу лијекова биће уврштен нови антибактеријски лијек "ертапенем" (прашак за концентрат за раствор за инфузију) који се користи у лијечењу инфекција код дјеце, као и одраслих узрокованим бактеријама које су осјетљиве на ертапенем, додају из ФЗО.

Из Фонда подсјећају да су у протеклих неколико година издвојена значајна финансијска средства како би осигураницима биле обезбијеђене нове терапије у складу са свјетским препорукама.

Само у периоду од 2016. до 2020. године уведено је преко 30 нових лијекова, већином најсавременијих терапија, за специфична и тешка обољења, које су пацијентима доступне у болницама (лијекови који се набављају у оквиру Посебног програма ФЗО). Ради се о терапијама за Гошеву болест, хемофилију, лијечење ХИВ-а, метастатских карцинома простате, колоректалног карцинома, Хочкиновог лимфома, биолошке терапије за неонколошке индикације, шизофреније, имунотерапије за меланом коже итд, наводе из ФЗО.

Додаје се да је ријеч већином о изузетно скупим најсавременијим терапијама, нове генерације, које пацијенти обољели од поменутих болести примају и у другим развијеним земљама свијета.

Када су у питању лијекови који се издају на рецепт, у посљедњих пет година на ову листу лијекова (осигураницима лијекови доступни у апотекама) уврштено је 36 нових генеричких лијекова. Ти лијекови су на листи заступљени са више комерцијалних назива, те ако се узму у обзир комерцијални називи и различите дозе и облици лијекова, ради се о више од 100 нових лијекова, наводе из Фонда.

- Фонд, у складу са финансијским могућностима, константно ослушкује потребе осигураника и здравствене струке, а све у циљу обезбјеђења што ефикасније и доступније здравствене заштите - истиче се у саопштењу ФЗО.