latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:38 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Вучић: Без нових мјера, оштре санкције за непоштовање постојећих

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да нема нових мјера у борби против вируса корона, али да ће веома оштро бити санкционисани они који не поштују већ уведене мјере.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Други избор немамо, јер не можемо да затворимо нашу економију, живот. Али договорили смо се да оно што је минимално, мораће да се поштује - истакао је Вучић, након састанка у Београду са руководиоцима свих ковид-болница у Србији.

Он је рекао да је у Србији и даље све "под контролом", али да је проблем што је велики дио болничког особља заражен, међу којима директор београдске Инфективне клинике Горан Стевановић.

- Ситуација је за бригу, али нисмо успаничени, ствари држимо под контролом - рекао је Вучић.

По броју заражених лица, рекао је он, у Србији је данас најтежи дан, односно више од 1.200 заражених лица, а више од 50 одсто у Београду, гдје је најтежа ситуација.

Навео је да бројке брину, али да је ситуација у Србији и даље знатно боља, него у свим другим дијеловима Европе.

Вучић је рекао да је Србија већ потписала предуговор са фармацеутским гигантом "Фајзером" за куповину америчко-њемачке вакцине против вируса корона, да се одрђена количина очекује до Нове године, а до краја марта 300.000, али да то није довољно.

Он је додао да кинеска и руска вакцина још нису регистроване, али да се преговара.

- Нама је свеједно где ћемо да купујемо, али купићемо је колико год да кошта и биће бесплатна за све наше грађане - додао је он.

Вучић је најавио да је одлучено да 120.000 здравствених радника у Србији добије до краја године једнократно 10.000 динара /85 евра/, а од 1. јануара биће стално повећање плата, односно биће им највише увећане плате.

Рекао је да ће 1. децембра бити завршена нова ковид болница у Батајници, код Београда.

- Спремни смо да градимо и нове брзе привремен болнице за 10 до 15 дана, ако буде потребно, једино не знам гдје ћемо пронађи љекаре и ново медицинско особље - додао је Вучић.

Он је најавио набавку нових вакцина против сезонског грипа из Мађарске, Њемачке.

- Молим људе да покушамо да избегавамо догађаје са 300 људи у затвореном простору - рекао је Вучић и поново позвао грађане да поштују мјере.

Данашњи састанак услиједио је након што је јуче забиљежен рекордан број заражених у 24 часа од почетка епидемије - 1.053.