latinica  ћирилица
28/10/2020 |  15:10 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Даун синдром центар одржао онлајн радионицу "Анимирани филм и Ја"

Даун синдром центар и Медицински факултет Фоча настављају сарадњу путем онлајн учионице за особе са Дауновим синдромом.
Даун синдром - Фото: РТРС
Даун синдромФото: РТРС

Поводом Међународног дана анимираног филма одржана је виртуелна радионица "Анимирани филм и Ја".

Данас су у онлајн радионици коју организује Даун синдром центар Бањалука учествовале особе са Дауновим синдромом из Републике Српске, Србије и земаља ЕУ, а у име Медицинског факултета са дефектологије су биле професорке Бојана Вуковић и Слађана Ћаласан са катедре за логопедију, те Бојана Мастило и Ивана Зечевић са катедре за развојне поремећаје.

Особе са Дауновим синдромом су за ову виртуелну радионицу ималиезадатак да свако појединачно уради један анимирани филм, тј. да оловком и папиром ураде анимацију што су и учиниле. Професорке из Фоче су биле данашњи жири и донијеле су одлуку да прво мјесто сви заједно дијеле, јер су сви радови били за десетку.

Сагледан је и кратки филм који се догодио на данашњи дан у Подгорици на међународном такмичењу манекена. Даун Синдром центар Бањалука водио је шест такмичара особа са Дауновим синдромом, а Николина Савић из Приједора проглашена је за Мис Међународне Регије Балкана, а Кристијан за Мистера Међународне Регије Балкана. Круне и ленте су отишле у Републику Српску - у Бањалуку и Приједор.

Даун синдром центар Бањалука због новонастале ситуације прелази поново на онлајн начин своје социјалне рехабилитације, сада у проширеном саставу особа са Дановим синдромом из цијеле Републике Српске.

Веома важно је наставити рехабилитациони рад са особома са Дауновим синдромом са којима се раде колективне психотерапије, арт радионице, креативно едукативне и остале друге радионице. За особе са Дауновим синдромом је важан наставак социјалне рехабилитације коју спроводи Даун синдром центар Бањалука, јер ове особе ту настављају бити друштвено корисне и видљиве и даје им се шанса да исказују своје потенцијале.

У онлајн радионице које спроводи Даун синдром центар укључују се јавне личности из сфере политике, глуме, музике, дефектолози, логопеди, психотерапеути, љекари специјалисти и многе друге јавне особе који својим онлајн доласком доказују да су особе са Дауновим синдрмом прије свега људи, па тек онда особе са Дауновим синдромом.

Центар не прекидати своје антистигматске пројекте којима руши предрасуде и подиже свијест у односу на особе са Дауновим синдромом, а посебно код родитеља ових дивних људи који имају право на достајан живот обичног човјека.