latinica  ћирилица
28/10/2020 |  15:36 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Ђајић: Ужурбано се ради на реновирању старе Хирургије (ВИДЕО)

Генерални директор Универзитетско-клиничког центра Владо Ђајић рекао је да се ужубрано ради на реновирању старе Хирургије у Бањалуци.
Владо Ђајић - Фото: РТРС
Владо ЂајићФото: РТРС

- У овом тренутку, одговорили смо свим потребама - навео је Ђајић на састанку званичника Српске са представницима институција, градоначелницима и руководиоцима болница с циљем сагледавања стања у вези са погоршаном епидемиолошком ситуацијом.

Додао је да лијек за вирус корона не постоји, те да не преостаје ништа осим поштовања мјера.

Ђајић je рекао да је у УКЦ Српске хоспитализовано 209 пацијената позитивних на вирус корона, а да је само прије четири дана тај број био 76, што довољно говори о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

- Оно што је још горе, то је да је ријеч о пацијентима са тешком клиничком сликом, јер њих 120 захтијева подршку кисеоником и то је алармантна слика - рекао је Ђајић.

Он је навео да је у УКЦ до сада лијечено око 2.000 пацијената, а око 250 их је било на респиратору, те да је преживљавање више од 40 одсто што је у свјетском врху.

Ђајић је додао да УКЦ има људе који прате дешавања у свијету када је ријеч о најбољим терапијама и дијагностици, као и едукован кадар за рад на респираторима и брзој тријажи.

- Сматрам да смо заједно са руководством Српске одговорили задатку, да су сви пацијенти имали здравствену услугу - рекао је Ђајић.

Нагласио је да је направљен план који подразумијева организацију, те да је реновирана стара Пулмологија са 100 лежајева гдје су већ пацијенти смјештени и да се ужурбано ради на реновирању старе Хирургије.

Ђајић је позвао грађане да озбиљно схвате ситуацију и да се придржавају мјера попут ношења заштитне маске и физичке дистанце.