latinica  ћирилица
28/10/2020 |  17:14 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Додик: Ништа нас неће спријечити да заштитимо народ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је дужност институција Републике Српске да народ буде заштићен у борби против вируса корона и да ће на тај начин наставити да раде.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Нећемо оклијевати да заштитимо народ и нема ниједног циља који би нас у томе спријечио. Морамо да се ојачамо у увјерењу да је неопходно да се држи физичко одстојање и престане са окупљањима грађана да би био прекинут узлазни тренд епидемије. Не слушајте људе који због личног дневнополитичког профита покушавају да начине неку врсту хоса у друштву - рекао је Додик новинарима након састанка званичника Српске о епидемиолошкој ситуацији.

Додик је подсјетио да је у борби против вируса корона неопходно поштивати прописане мјере, међу којима су физичка дистанца, ношење заштитних маски и одржавање личне хигијене.

- Постоји у друштву вријеме када се апелује, али и вријеме када ће морати да се ради. Апелујемо на људе да схвате да ово што се дешава није нимало једноставно. Уколико будемо приморани дан пред изборе да уведемо ригорозне мјере то ћемо и урадити - рекао је Додик.

Он каже да су на почетку кризе позвани сви политички сегменти да учествују у раду кризног штаба, али неки нису хтјели да се одазову.

- Они су остали на другој страни и критиковали све мјере које смо доносили, а показало се да смо успјешно владали кризом. Нема ниједног разлога да неко сумња да су данас ови људи, који непрекидно раде, спремни и способни да се супротставе свим изазовима - рекао је Додик и оцијенио да је данашњи састанак био квалитетан.

Поновио је да је разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и да неће бити затварања границе између Српске и Србије.

- Захвалан сам премијеру Српске Радовану Вишковићу за успјешно вођење процеса управљања кризом, предсједници Српске Жељки Цвијановић, а посебно министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу који је у најгорем јеку епдемије посјетио болнице, док остали званичници посјећују локалне заједнице да би рекли да су са народом - каже Додик.

Истакао је да је неопходна солидарност како би постојећа ситуација била превазиђена и подсјетио да лијечење пацијента обољег од вируса корона дневно кошта 2.000 КМ.

- Ово друштво је у вријеме епидемије издвојило више од 350 милиона КМ да би здравствени систем био одржан на постојећем нивоу. Нећемо уводити полицијски час, нити затварати кафиће и школе, али морамо предузимату неке мјере. Зато апелујем на све да помогну у овој заједничкој борби и вјерујем у сваког нашег човјека - рекао је Додик и навео да се мора избјећи колапс здравственог система.

Говрећи о одржавању локалних избора у БиХ, Додик је оцијенио да је видљиво да је била катастрофална одлука Централне изборне комисије у БиХ о помјерању тремина избора.

- Нисам за одгађање избора и није било потребно њихово помјерање. Сада би имали завршен изборни процес у условима релативно стаблине епидемиолошке ситуације. Још једном ћу поновити да никаква прича која је изван интереса заштите здравља људи неће одлучивати о томе хоће ли бити увођене ригорозне мјере које могу значити и кажњавање неодговорних - закључио је Додик.