latinica  ћирилица
28/10/2020 |  18:35 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Рогатица: Сачувати што више радних мјеста (ВИДЕО)

Зоран Тегелтија и министар спољне трговине Сташа Кошарац, у разговору са руководством општине Рогатица, нагласили су потребу подршке напорима за очување реалног сектора и радних мјеста. Извозно оријентисаним предузећима обећана је помоћ, а пољопривредницима посредовање, ради подршке међународних финасијских институција.
Тегелтија у Рогатици - Фото: РТРС
Тегелтија у РогатициФото: РТРС

Творница пелета "ДММ" Рогатица настала је радом и напорима породице Јанковић да обезбиједе властиту егзистенцију. Два брата уз подршку породица и вриједних радника само у овој години на тржишта Италије и Словеније пласирали су пелет у вриједности од 3,5 милиона марака, пркосећи чак и пандемији короне.

- Што се тиче радника, број нисмо смањивали, 57 запослених, извоз мало смањен, Италија, Словенија, али настављамо радити домаће тржиште - каже Милан Јанковић, сувласник "ДММ" Рогатица.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, наглашава да се извозна политика треба стимулисати.

- Треба респектовати њихове напоре да развијају компанију, Аизвозна политика треба се стимулисати - нагласио је Кошарац.

Савјет министара БиХ очекује став ентитетских влада у вези са инициијативом да се забрани извоз обловине из БиХ и домаћим дрвопрерађивачима обезбИједи довољно сировина.

- Сировину морају имати држава  и мора урадити свој дио посла да се спријечи неконтролисан извоз - рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

У реалном сектору у Рогатици сачувана су радна мјеста, а створени су услови и за нова запошљавања.

- Трговачка компанија има око 30 радника, текстилни сектор 40, пумпа 15 – так људи - нагласио је Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица.

Задовољни опредјељењем општинске управе да се боре за свако радно мјесто, из Савјета министара БиХ, уз подршку извозно оријентисаним колективима обећавају и посредовање ка међународним финансијским институцијама.

- Помоћи ћемо јер локална заједница зна да управља својим ресурсима. Постоје препознатљиве компаније и добро је да желе још увијек да се развијају - додао је Тегелтија.

Очекује се да ће овдашња месна индустрија испунити услове за додјелу извозничког броја и сертификата ради пласмана производа на тржиште Турске, а у најави је и покретање производње у рогатичкој Творници пречистача, за коју је заинтересован купац из Србије.