latinica  ћирилица
28/10/2020 |  19:03 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Ученици од понедјељка поново у школама - нови апел грађанима (ВИДЕО)

У протекла 24 часа, додатно погоршање епидемиолошке ситуације у Републици Српској! Од 1.408 тестираних, вирус корона потврђен је код 630 лица.
Вишковић, Цвијановић и Додик (фото: twitter.com / Vlada_Srpske) -
Вишковић, Цвијановић и Додик (фото: twitter.com / Vlada_Srpske)

Од посљедица овог вируса преминуло је 14 лица. Ову кризу Српска ће рјешавати строжим контролама примјене мјера кризних штабова – порука је са састанка код предсједнице Републике, којем су присуствовали републички функционери, представници здравственог сектора и локалних заједница. Одлучено је да се, од понедјељка, ђаци врате у школе, и да не буде затварања предузећа.

Република Српска неће уводити ванредно стање, рекао је на састанку српски члан Предсједништва Милорад Додик. Зато је, каже, пресудно важно да грађани поштују мјере стручњака, да одржимо ниво плата и пензија и наплате пореза, прије свега за здравствени сектор, али и да комунална полиција не калкулише у предизборном периоду. Додик сматра да би ђаке и наставнике већ сљедеће седмице требало вратити у школе.

- Наставу у школе треба вратити од понедељка. Мјера затварања била је потребна да ђаке не излажемо опасности и да сачувамо наставнике јер ако се они заразе онда нема наставе уопште. Мјера је била оправдана и у ситуацији кад је статистика таква да је чак пола од укупно тестираних заражено. И кад је пола заражених од броја тестираних, шта урадити? - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Да је затварање школа у првој седмици драстичног повећања броја новозаражених била разумна одлука Кризног штаба, сматра ресорна министарка Наталија Тривић.

- Оно што је било и што сте могли да чујете у медијима је да смо ми ову седмицу оставили да анализирамо стање у свакој локалној заједници и видимо за који ћемо се модел одлучити - поручила је Наталија Тривић, министарка провјете и културе Републике Српске.

На састанку је речено да се мјера скраћења радног времена угоститеља показала сврсисходном. Предложено је и потпуно затварање ноћних клубова у овој фази пандемије. Одлучено је да Република Српска инсистира на режиму отворених граница. Тај став подржали су и предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- И договорили смо се да ни у једној ситуацији неће бити затварања границе између Србије и Републике Српске. Зато треба да престану спекулације те вресте и зато смо се договорили да одлуку о незатварању границе овде јавно саопштим - додао је Додик.

Генерално као позитивни оцијењени су резултати противпандемијских мјера примјењених на републичком и локалном нивоу. Због тих напора и ефеката Српска је, по захтјевним међународним критеријумима, сврстана у заједнице које средње успјешно сузбијају пандемију.

- Једина успјешна мјера су заштитне маске, физичка дистанца, лична хигијена, и избјегавање окупљања која могу бити ризична и за вас и ваше породице - поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, истакао је да је Српска у средњој групи држава по броју заражених.

- Република Српска се налази у средњој групи држава по броју заражених. То је 306 на 100.000 становника. У групи смо у којој су Аустрија, Пољска, Хрватска - истакао је Шеранић.

Организатор састанка, предсједница Републике Жељка Цвијановић позвала је грађане и инстутуције да дају додатни допринос остварењу циља – заштити здравља и очувању привреде.

- Ми смо много урадили, треба још пуно. Нико не зна шта нас очекује. Морамо да се спремимо. Закључавања више не смије да буде, а при томе морамо да учинимо све да не оптеретимо додтано наш здравствени сектор - нагласила је Цвијановић.

Колико је очување привреде важно илутрује и податак са данашњег састанка да је за болничко лијечење једне особе обољеле од ковида потрбено обезбиједити 2.000 марака дневно.