latinica  ћирилица
28/10/2020 |  19:15 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Попово поље: Јабуке родиле, али пандемија успорила извоз (ВИДЕО)

Упркос пандемији вируса корона, овогодишњи дио рода јабука из Поповог поља пласиран је купцима из региона, а дио је стигао и до европских земаља. Берба је завршена, али ипак, продаја није на нивоу каква је била претходних година. Извјесно је да ће највећи дио рода бити ускладиштен до неког, евентуално бољег времена.
Попово поље - Фото: РТРС
Попово пољеФото: РТРС

На техничку припремљеност највећег засада јабука у Херцеговини, пандемија није утицала. Берба и складиштење највећег дијела рода су завршени. Мањи дио успјели су да пласирају на тржиште региона и Русије. Кажу да ни границе нису проблем. Ипак,..

- Што се тиче робе као робе, и транспортне компаније које имају сертификате, нема никаквих већих проблема, роба иде, али захтјеви које смо имали и програме, доста су редуковани у односу на оно што смо имали. У питању је мања платежна моћ у овим условима - истакао је Марко Бегенишић, директор АД Попово поље.

С обзиром на то да посједују услове за складиштење воћа, у предузећу кажу да ће сачекати захтјеве тржишта. Тренутно је главни посао у сортирници.

-Процес паковања почиње са бербом, а то је негдје у августу, и ово, како је завршена берба, јабука је смјештена у коморе, преостаје да пакујемо и вјерујем да ћемо имати посла до априла мјесеца - рекла је Велиборка Вукоје, руководилац сортирнице и хладњаче, АД Попово поље, Требиње.

Приноси су мањи од очекиваних за око тридесет одсто. Ипак, тржишту треба да пласирају неколико милиона килограма јабука. Тврде да прелазак границе није проблем, али јесте редуковање наруџби и увоз јабука из европских земаља.

- Није нам циљ да у моменту бербе иду неке велике испоруке, јер и само тржиште тада дефинише, понуда робе је највећа, а цијена остаје на неком нивоу која је нешто нижа у односу на просјечну, али ове године се види да је мање јабуке, и да су се цијене рефлектовале на нешто вишем нивоу у односу на претходне, видјећемо како ће бити у будућности - додао је Бегенишић.

Он је рекао да ће покушати да превазиђу поремећаје на тржишту и да ће успјети остварити приходе како би пословну годину затворили на позитиван начин.