latinica  ћирилица
28/10/2020 |  20:39 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Макрон: Блокада поново од петка

Француска се поново враћа у блокаду на националном нивоу почев од петка, 30. октобра, у настојању да сузбије пандемију Ковида - 19 која поново пријети да измакне контроли, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон.
Емануел Макрон - Фото: AFP
Емануел МакронФото: AFP

Блокада ће трајати до 1. децембра, а нове мјере које је француски предсједник објавио значе да ће људи морати да остану у кућама сем одласка у куповину основних потрепштина, љекару или једносатне дневне вјежбе.

Макрон је у свом обраћању рекао да ће људи и даље моћи да иду на посао уколико послодавац не може да осигура услове за рад од куће и, за разлику од блокаде у марту, већина школа остаје отворена.

- Вирус циркулише брзином којом ни најпесимистичније прогнозе нису предвиђале. Попут наших сусједа и ми смо усред изненадног убрзања ширења вируса. Сви смо у истом положају, преплављени другим таласом за који знамо да ће бити смртоноснији од првог - истакао је Макрон.

У Француској су у протекла 24 часа регистрована 523 умрла од вируса корона што је највише од априла. Од почетка пандемије у Француској је умрло више од 35.000 људи.