latinica  ћирилица
28/10/2020 |  21:01 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Лукач: Безбједносна ситуација задовољавајућа

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је вечерас да је безбједносна ситуација у Српској на задовољавајућем нивоу и да припадници Министарства унутрашњих послова у потпуности контролишу територију Српске.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- Полиција се до сада на задовољавајући начин изборила са мигрантском кризом што није случај у неким другим дијеловима БиХ и појединим земљама. У Републици Српској нема кампова за мигранте што је био став Владе Српске који се показао као исправан - рекао је Лукач за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да МУП Српске под контролу ставља све групе миграната и не дозвољава да почине неко од кривичних и прекршајних дјела.

- Од почетка ове године мигранти нису починили више од 20 прекршајних и кривичних дјела у Српској, за разлику од ФБиХ гдје дневно има толико дјела. Контролишемо ситуацију и наставићемо тако да радимо како би била сачувана безбједност грађана - рекао је Лукач.

Лукач је подсјетио да мигранти желе у ЕУ и тај пут иде Унско-санским кантоном.

- Унско-сански кантон има велики проблем због миграната којих у том кантону има пет до шест хиљада. Надамо се да ће српски повратници у село Липа бити заштићени и да их мигранти неће угрозити - рекао је Лукач.

Лукач је напоменуо да је Полиција Српске у овој години евидентирала више од 15.000 миграната.

- Жандармерија и Полиција Републике Српске са Граничном полицијом БиХ свакодневно раде на спречавању уласка миграната. Међутим, то је веома тешко и захтјевно јер је граница дуга, а терен брдско-планински - каже Лукач.

Он је нагласио да је реорганизација МУП-а довела до добрих резултата рада, а примјер јесте и смањен број разбојништава у овој години за 41 одсто у односу на прошлу годину.

- Имовинска кривична дјела смањена су за више од 11 одсто у односу на прошлу годину. Полиција ради квалитетно и ефикасно, иако увијек може боље. Зато школујемо полицајце, недавно смо њих 325 увели у систем, а ових дана креће нова генерација од 350 кадета - рекао је Лукач.

Он је напоменуо да је видео-надзор постављен с циљем унапређења безбједности грађана и да то раде све земље.