latinica  ћирилица
29/10/2020 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: РТС

Звезда против Слована тражи прву побједу у Лиги Европе

Фудбалери Црвене звезде играју против Слована из Либереца прву утакмицу на свом стадиону у овогодишњој Лиги Европе.
Црвена звезда (фото: Црвена звезда) -
Црвена звезда (фото: Црвена звезда)

Звезда дочекује Слован након пораза на старту такмичења од Хофенхајма у Њемачкој и тренер Дејан Станковић не крије да ће његова екипа ићи на побједу.

- Очекивања су највиша, играмо на домаћем терену и идемо на побједу. Иако је веома згуснут распоред и паклен ритам утакмица имали смо времена да се одморимо и мирно припремимо меч - рекао је тренер црвено-бијелих, који је додао да је циљ клуба да дочека прољеће у Европи.

Међутим, посао ће бити додатно отежан јер Станковић неће водити тим јер зарадио два жута картона на мечу са Хофенхајмом у првом колу Лиге Европе, оба због приговора главном судији.

Са друге стране, Слован је на старту такмичења забиљежио побједу над Гентом из Белгије резултатом 1:0. Једини стријелац за чешки тим на том сусрету био је Абдула Јусух Хелал из Катара у 29. минуту утакмице.

Тако је клуб из Либереца на најбољи могући начин отворио такмичење у Европи, пошто тренутно не блиста на домаћем плану, где се налази тек на седмој позицији послије шест одиграних кола. Слован је остварио три побједе у националном првенству, уз један реми и два пораза.

Екипа коју води тренер Питер Хофтич у својим редовима нема истинске звезде, а најзвучнија имена су Колумбијац Џон Едисон Москера који је 2016. са екипом Атлетико Насионал освојио Копа Либертадорес и споменути Хелал, који је ове сезоне дошао на позајмицу из Славије из Прага.

Такмичење у Лиги Европе започели су у другом колу квалификација током којих су елиминисали Ритераи из Литваније, ФЦСБ из Румуније и АПОЕЛ са Кипра. Током три квалификациона меча постигли су осам и примили само један погодак. У серији су од четири узастопне победе, а посљедњи званичан меч одиграли су управо у Лиги Европе са Гентом, 22. октобра.

Слован је дебитовао на евро сцени у сезони 2000-2001. у квалификацијама за Куп Уефа. Ово им је 15 европска сезона, и пети наступ у групној фази Лиге Европе.

Вратили су се у европска такмичења послије три сезоне поста, а највећи успјех остварили су 2001-2002, када су играли у четвртфиналу Купа Уефа, док су у Лиги Европе 2013-2014. стигли до шеснаестине финала, где их је елиминисао АЗ Алкмар из Холандије.

Слован је три пута био шампион Чешке – 2002, 2006. и 2012. године. У витринама имају и два трофеја у националном Купу 2000. и 2015, а требало би истаћи и да су 2004. стигли и до финала Интертото купа.

Што се тиче ривалства Црвене звезде и Слована, биће ово њихов трећи међусобни окршај. У сезони 2006-2007. у првом колу квалификација за тадашњи Куп Уефа, Слован је елиминисао Звезду са укупних 4:1 у двомечу.