latinica  ћирилица
29/10/2020 |  11:30 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Парцијалне измјене не могу довести до коначног реда у правосудном систему

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је за Републику Српску једино прихватљива свеобухватна структурна реформа правосуђа, коју је својевремено договорио и потписао са тадашњим високим представником за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон, и да само она може дати резултате и довести до коначног реда у правосудном систему.
Милорад Додик (фото:M.Kadrić/Avaz) -
Милорад Додик (фото:M.Kadrić/Avaz)

На питање Срне да прокоментарише изјаву специјалног представника ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да је потребно враћање повјерења јавности у правосуђе и обезбјеђењу његовог интегритета, независности и одговорности, те да је с циљем омогућавања тих промјена потребно хитно измијенити Закон о Високом судиском и тужилачком савјету БиХ, Додик је истакао да парцијалне измјене, како то предлаже Сатлер, не могу довести до реда у правосудном систему.

- Враћање повјерења јавности у правосуђе, за које се и ми залажемо, а о којем говори Сатлер, није могуће само измјеном Закона о ВСТС. Ако већ европске структуре улажу средства у ВСТС БиХ, како признаје Сатлер, онда би неко могао да изведе закључак да и пресудан утицај на то исто правосуђе долази управо из међународних структура, а нас може навести на размишљање зашто би их ми уопште више финансирали - нагласио је Додик.

Он је нагласио да било каква супервизија у овој области у БиХ је неприхватљива и недопустива, те да правосуђе у БиХ треба реформисати у цјелини и ослободити га од финансирања споља.

- Само у том случају имаћемо свој правосудни апарат који ће одговарати грађанима који га плаћају, лишен било каквих утицаја са стране - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.