latinica  ћирилица
29/10/2020 |  15:15 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Дрљача: Савјет министара дао примјер како треба рјешавати проблеме

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је Савјет министара данашњим именовањем експертског и правног тима за проблем Трговске горе дао примјер како треба рјешавати проблеме с циљем заштите својих грађана.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Савјет министара је повукао прави потез и веома смо задовољни што је, након одређених несугласица, успјешно реализована иницијатива министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошарца - рекао је Дрљача.

Он је подсјетио да се општина Нови Град од почетка аргументовано противи одлуци Хрватске да локација одлагалишта радиоактивног отпада буде Трговска гора.

Дрљача је истакао да је одабрана локација, према методологији којом се водила Хрватска, имала најлошију оцјену.

- Експертски тим ће доказати наше тврдње и дати коначно мишљење, формирано на основу стручних анализа, што ће бити најснажнији ослонац грађана Новог Града и БиХ у борби против намјере Хрватске да оствари планове - рекао је Дрљача.

Експертски тим, састављен од представника ентитетских, кантоналних, локалних и власти на нивоу БиХ, те научне заједнице, сачиниће свеобухватну стручну анализу стања и утицаја могућег одлагалишта на Трговској гори.

Овај тим ће израдити приједлог мјера заштите становништва у 13 општина у БиХ у сливу ријеке Уне, дефинисати економична и ефикасна рјешења за спречавање, ублажавање и праћење значајних негативних утицаја евентуалног одлагалишта.

Први састанци експертског и правног тима требало би да буду одржани у наредних 15 дана.