latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:24 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

У Црној Гори попуњена трећина болничких капацитета

Здравствени капацитети у Црној Гори попуњени су око 30 одсто, што показује да су епидемиолошке мјере које су предузете посљедњих седмица у појединим општинама дале резултате, саопштено је данас из Националног координационог тијела за заразне болести Владе Црне Горе.
Болничка соба (фото: sika.com) -
Болничка соба (фото: sika.com)

Раст броја инфицираних у Никшићу и Беранама, који су били најугроженији, вишеструко је смањен, а, осим здравственог система и осталих институција укључених у борбу против вируса, то је резултат и грађана који су се одговорније придржавали прописаних мјера, наводи се у саопштењу.

"Због тога, позивамо грађане да сви заједно, поштовањем мјера, дамо допринос сузбијању пандемије и тиме спријечимо пооштравање мјера које погађају и грађане и економију", наводи Национално координационо тијело.

Оцјењено је да је здравствени систем Црне Горе одлично одговорио у свим сегментима - праћења, анализе, организације, посвећености и пожртвованости у раду, чиме је заслужио поштовање цијелог друштва.

У саопштењу се подсјећа да други талас пандемије вируса корона већ данима биљежи неславне рекорде широм свијета, да је у цијелој Европи ситуација веома сложена, а да су многе земље предузеле најрестриктивније мјере јер су здравствени системи на граници пуцања.

Из Националног координационог тијела указују на предвиђања Свјетске здравствене организације да дугорочно попуштање мјера може повећати дневну смртност до четири-пет пута до јануара 2021. године у односу на ону коју је била у априлу.