latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:50 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Голић: Опредјељење за побољшање услова квалитета живота

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске чврсто је опредијељено да свакодневно ствара услове за побољшање квалитета живота и здравља људи, истакла је данас министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је подсјетила да се Република Српска обавезала да смањи емисије загађујућих материја у ваздух из великих постројења за сагоријевање и да до почетка 2028. године достигне ниво граничних вриједности емисија загађујућих материја у ваздуху дефинисан Директивом о индустријским емисијама, саопштено је из Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

- Поштујући ту обавезу, у складу са Уговором о оснивању енергетске заједнице, израђен је и прихваћен Национални план смањења емисија за БиХ, а постројења обухваћена тим документом у Републици Српској су Термоелектрана /ТЕ/ "Угљевик" и ТЕ "Гацко" - рекла је Голићева на конференцији о животној средини "Живи здраво, диши чисто".

Она је нагласила да је ТЕ "Угљевик", изградњом система за одсумпоравање димних гасова, испунила обавезу смањења емисије сумпор-диоксида, много прије утврђеног рока.

Голићева је информисала учеснике конференције да су прелиминарни резултати тестирања система у ТЕ "Угљевик" показали да су све вриједност функционалних гаранција испод уговором захтијеваних, а најважније од њих, као што су емисије сумпор–диоксида и чврстих честица, знатно су испод захтијеваних.

Она је информисала учеснике конференције о ефектима пројекта Енергетска ефикасност у БиХ, који у Републици Српској спроводи Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, те навела да се, осим утопљавања објеката из области образовања и јавног здравства, ради и на промјени система за гријање, односно мијењају се системи који су користили фосилна горива на системе који за загријавање користе обновљиве изворе енергије.

Голићева је рекла да активности које се спроводе у борби за бољи квалитет ваздуха требају да постану дио свакодневног живота сваког појединца, с циљем личног и заједничког доприноса здравој животној средини и очувању планете, наводи се у саопштењу.

Домаћин конференције о животној средини "Живи здраво, диши чисто" у Сарајеву био је шеф ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.