latinica  ћирилица
29/10/2020 |  17:23 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Српска опредијељења за Дејтонски споразум

Република Српска упутила је данас извјештај Савјету безбједности УН у коме се истиче опредијељеност Српске за Дејтонски мировни споразум, али и потреба да друге заинтересоване стране покажу исту опредијељеност.
Застава Републике Српске -
Застава Републике Српске

У извјештају се истиче да је Дејтонски споразум један је од најуспјешнијих мировних споразума у историји, због концепта Устава БиХ који штити два ентитета и три конститутивна народа у БиХ.

- БиХ је често дисфункционална, али основни разлог не лежи у Дејтонском споразуму, него у одбијању важних актера да га прихвате и поштују. БиХ може бити потпуно успјешна само ако се актери у БиХ и изван ње буду придржавали Дејтона - наглашава се у првом поглављу 24. извјештају који се односи на период мај-октобар.

Друго поглавље извјештаја бави се оспоравањима Дејтонског споразума који долазе из БиХ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

- СДА, највећа бошњачка странка, јасно је ставила до знања да не прихвата дејтонски компромис. Често демонстрира своје одбијање Дејтона, између осталог и у својој декларацији из септембра 2019. године у којој отворено позива на укидање дејтонске структуре БиХ. Позиви на такозвану "грађанску" БиХ у ствари су позиви на државу којом владају и којом се влада за најбројнији конститутивни народ у БиХ - пише у извјештају.

У трећем поглављу извјештаја говори се о потреби да се лидери у БиХ залажу за регионалну сарадњу и помирење.

Иако Република Српска и њени лидери раде на изградњи мостова са сусједним земљама БиХ, СДА и многи други елементи сарајевског политичког естаблишмента раде управо супротно, истиче се у извјештају.

Четвртим поглављем Република Српска наглашава своју опредијељеност за пут БиХ ка ЕУ и наводи напредак остварен на пољу европских интеграција, као и препреке које стоје на том путу.

У извјештају се наводи да је Република Српска остварила значајан напредак на усклађивању закона са правним тековинама ЕУ и реализовала реформе са циљем постизања напретка на европским интеграцијама.

БиХ, такође, напредује са реформама и показала је кретање на остваривању 14 кључних приоритета које је Европска комисија истакла у свом Мишљењу о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, напомиње се у извјештају.

- Међутим, даље присуство високог представника и страних судија у Уставном суду БиХ остаје препрека европским интеграцијама. ЕУ је с правом указала на то да је високи представник неспојив са чланством у ЕУ - наглашава се у извјештају Савјету безбједности УН.

Пето поглавље говори о приливу миграната у БиХ за који је упозорено да, осим хуманитарне кризе, доноси пријетњу по безбједност БиХ.

Влада Републике Српске усвојила је извјештај који је, у име Републике Српске као потписника свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН и земљама чланицама Савјета безбједности, упутио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Комплетан извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН доступан је на интернет страници Владе Републике Српске у српској и енглеској верзији.