latinica  ћирилица
29/10/2020 |  18:16 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Додик: Руски став да се укине функција високог представника

Министар спољних послова Сергеј Лавров пожелио је нашем народу у Републици Српској све најбоље и поновио опредјељење Русије за поштивање Дејтонског мировног споразума, те да Руска Федерација сматра да је позиција високог представника анахронизам који треба да нестане и да буде укинута, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је нагласио да је током телефонског разговора Лавров први пут изнио опредјељење да се у Бањалуци отвори одјељење Амбасаде Русије.

- Лавров је захвалио и на нашем ставу да се не придружимо санкцијама које неке земље свијета уводе Русији. Рекао сам да се ми нећемо томе придружити ни под каквим околностима и захтјевима. Такође, упознао сам министра Лаврова о политичкој ситуцији у БиХ и он је разумио наше кретање ка ЕУ - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је упознао руског министра спољних послова и о проблемима у вези европског пута БиХ.

- Рекао сам да и ту има проблема и да ЕУ кроз 14 тачака свог Мишљења од нас тражи да се одрекнемо ентитетског гласања у БиХ што би било погубно за Србе и Републику Српску. Ми то не можемо да урадимо и када дође до тога то питање неће бити на дневном реду - рекао је Додик.

Он је напоменуо да ЕУ тражи и да се питања од еврпског значаја, односно, готово сва пренесу у надлежност БиХ, о чему се не може дискутовати са Републиком Српском која то неће дозволити.

- Вјероватно из тог разлога ћемо имати и проблема у вези са тим кретањем ка ЕУ. Што се тиче НАТО, сада смо у стању односа да сарадња са Сјевероатлантском алијансом не прејудицира рјешење. Као што знате прејудицирати значи да није одлучено - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће се о том питању одлучивати некада, поновивиши став да је против интеграције у НАТО.

- Исто тако је раније био став и правила се атмосфера како је све готово и да у том погледу нема нико ништа да прича већ једноставно да се приклони. Данас то није тако и разговарао сам са неким људима у НАТО који знају да сарадња не прејудицира рјешење - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ додао је да је са Лавровом разговарао и о економским питањима, те питањима из области културе.

- Потврдио је и да се спрема мој састанак са предсједником Владимиром Путином, уколико се имало побољша епидемиолошка ситуација до Нове године - рекао је Додик.