latinica  ћирилица
29/10/2020 |  19:13 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

На УКЦ-у Српске физички одвојено Ковид одјељење (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа у Републици Српској регистровано је 649 случајева вируса корона, од тестираног хиљаду 371 узорка. Пријављено је 9 смртних случајева, код којих је утврђено присуство вируса. Највише новозаражених поново је из Бањалуке - 187, а вирус је потврђен у још 40 локалних заједница. Притисак на здравствене установе расте, а свакодневно се попуњавају смјештајни капацитети у болницама.
КОВИД амбуланта - Фото: РТРС
КОВИД амбулантаФото: РТРС

У Републици Српској хоспитализовано је 598 пацијената, а највећи притисак је на Универзитетском-клиничком центру. Реорганизован је рад. Физички је одвојено Ковид одјељење у Централном медицинском блоку од других клиника, да би се зауставило потенцијално ширење заразе.

- Тренутна ситуација на УКЦ-у је алармантна. Ми имамо хоспитализованих 225 пацијената. Капацитети Клинике за плућне болести су попуњени, Клинике за инфективне болести такође - истакла је доктор Рената ТАамбурић, специјалиста интерне медицине на УКЦ-у Републике Српске.

Осим материјалних исцрпљују се и људски капацитети. Љекари апелују на поштовање мјера. Од почетка пандемије, у посљедњих 10 дана тестира се највише узорака на дневном нивоу. Да би се растеретиле просторије за узимање узорака у центру града и на Паприковцу, у Бањалуци је отворен ауто-пункт на локацији Малте.

- Сви пацијенти који овдје буду давали узорак биће претходно обавијештени од стране ХЕС-а, имаће одговарајућу упутницу која ће бити припремљена и која ће их чекати овдје - нагласила је Невена Тодоровић, директорка Дома здравља Бањалука.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, нагласио је да је објекат у функцији сутра од осам часова.

- Радиће се у јутарњем термину узимање узорака са упутницом. Ово није комерцијално тестирање, да се разумијемо - нагласио је Радојичић. 

Ауто пункт је систем који користи већина земаља Европске Уније. Показао се ефикасним.

Такозвани "Драјв ин" систем требало би да убрза процедуру узимања узорка, смањи гужве н Поликлиници у центру града и на Универзитетском-клиничком центру. Они који дају узорак не треба да излазе из аутомобила. Евиденција и узимање узорка трајаће до 10 минута.

Због неповољне ситуације капацитети су повећани и у Ковид амбуланти у Бањалуци у насељу Долац. Свакодневно су у овој установи зараженим пацијентима на располагању два тима породичне медицине.

- Нажалост, број обољелих расте у складу са епидемиолошком ситуацијом. Дневно у просјеку, прегледа се од 50 до 60 пацијената. Амбуланта ради сваки дан и викендом, од 8 до 16 часова, с тим да ће доћи до проширења капацитета рада - истакла је Сања Марић - Прерадевић, руководилац Ковид амбуланте.

У Бањалуци ће ускоро у функцији за пријем Ковид пацијената бити и зграда старе Хирургије, чија је санација у току. Приоритет је да се свим пацијентима пружи адекватна медицинска њега.

- Нема подлијегања никаквим групама, а поготово не политички мотивисаним наступима и омаловажавањима. Да направимо губитке какве смо имали са пољском болницом коју смо изгубили, а сада ће се можа показати да ће нам требати - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Познато је да се, за сада, код већине заражених испољава лакша клиничка слика, али процентуално, са већим бројем заражених више је и пацијената који заврше на интензивном лијечењу са непознатим исходом по живот.

- Требамо радити на томе да не дођемо у ситуацију да исцрпимо све могуће резерве. Нећемо имати гдје да смјестимо такве пацијенте, а такође нећемо моћи да пружимо здравствену заштиту пацијената који нису Ковид позитивни - додала је Рената Тамбурић.

Да би се сачувало здравље за вријеме сезонског грипа и вируса корона љекари још једном апелују - заштитна маска, физичка дистанца и лична хигијена једини су начин борбе против вируса.