latinica  ћирилица
29/10/2020 |  21:18 ⇒ 30/10/2020 | 09:16 | Аутор: РТРС

Додик: Високи представник нема шта да тражи у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у емисији Печат наше Телевизије да високи представник нема шта да тражи у БиХ и да народи који овдје живе треба сами да се побрину за свој живот, почевши од именовања судија и тужилаца.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је нагласио да став Русије да у БиХ високи представник више није потребан није нов.

- И неке друге земље раније су то говориле, па су под утицајем америчке администрације од тога одустале и сада о томе не говоре - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Дејтонски споразум значајно урушен интервенцијама међународних представника и међународне заједнице која је дала легитимитет томе.

- Русија није никада била дио коминикеа који је Савјет за имплементацију мира дао, чиме је одузео легитимитет мјерама високог представника јер функција Савјета за имплементацију мира, каже да се одлуке доносе консензусом, а тога није било. На страну што тај Савјет за имплементацију мира никада није био предвиђен Дејтонским споразумом и то је самопроглашено тијело - истакао је Додик.

Нигдје у свијету, рекао је Додик, не постоји Високи судски и тужилачки савјет.

Он је нагласио да је потребно да међународна заједница уважи и неки од ставова Републике Српске, што до сада није урађено.

- Неоправдано је што су Србија и Хрватска искључене из Савјета за имплементацију мира. Имамо сада ситуацију да су Срби и Хрвати незадовољни стањем у БиХ и осјећају се превареним интервенционизмом међународне заједнице у корист Бошњака. И Бошњаци се осјећају преварено, јер нису добили оно што им је неко обећао - поновио је Додик.

Према његовим ријечима, кандидат за предсједника САД Џозеф Бајден био је на страни оних који су рушили Дејтонски споразум и уз Бошњаке.

- Функционална БиХ је могла да буде уз договор два ентитета и три народа. Шта су урадили, отели су надлежности ентитетима и дали их БиХ, што није прописано Дејтоном. Они рачунају да ће Додик једног дана изгубити изборе и доћи Младен Иванић и Бранислав Бореновић, који ће све потписати и наставити са преносом надлежности, односно остао је завршни чин да се све упише у Устав - навео је Додик.