latinica  ћирилица
29/10/2020 |  22:40 ⇒ 22:41 | Аутор: СРНА

Без казне ни након 29 година од етничког чишћења Срба из Пожешке котлине

Навршило се 29 година од бруталног етничког чишћења Срба из 26 села Пожешке котлине у Западној Славонији, а за које нико није одговарао, саопштио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је позвао Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца свирепих злочина над Србима из 26 села Пожешке котлине, саопштено је из Информативне сл+жбе Савеза Срба из региона.

- Није могуће никакво помирење између Србије и Хрватске док се хрватски народ не суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу и истински одбаци усташтво и усташку идеологију. Бројне чињенице показују да се то неће десити у скорој будућности а вјероватно никада - рекао је Линта.

Он је подсјетио да је Кризни штаб општине Славонска Пожега 29. октобра 1991. године донио Наредбу о евакуацији Срба из 26 села испод планина Папука и Псуња.

У саопштењу се наводи да је то била једина и званична наредба ове врсте у Европи послије Другог свјетског рата чије су посљедице биле убиство 71 српског цивила, протјеривање више од 2.000 Срба и потпуно уништење више од 1.200 стамбених и привредних објеката.

Највећи масакар се догодио 10. децембра када је Хрватска војска свирепо убила 42 српска цивила. Након протјеривања српског народа из наведених 26 села припаднции хрватских војних и полицијских снага су започели планско пљачкање, паљење и минирање српске имовине у циљу реализације програма усташког режима Фрање Туђмана о стварању етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.

Линта је истакао да за овај ратни злочин над Србима, као и за многе друге, нико није одговарао, а иста судбина је задесила српски народ у другим дијеловима Западне Славоније. На подручју Западне Славоније је на идентичан начин уништено више од 180 српских села из којих су протјерани Срби, наводи се у саопштењу.

- Јасно је да етнички мотивисано хрватско правосуђе неће процесуирати политичке и војне личности који су одговорни за наведени ратни злочин против Срба У питању је један од многих доказа да је данашња Хрватска проусташка држава која убице српских цивила слави као хероје - наводи се у саопштењу.