latinica  ћирилица
30/10/2020 |  07:48 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Вечерас премијера представе "Дервиш и смрт"

На великој сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци данас ће премијерно бити изведена представа "Дервиш и смрт", коју је по роману Меше Селимовића режирао Дејан Пројковски.
"Дервиш и смрт" (Фото: НПРС) -
"Дервиш и смрт" (Фото: НПРС)

Глумац Златан Видовић, који игра главну улогу дервиша Ахмеда Нурудина, изразио је задовољство што су стечени услови да пред публиком, на сцени, буде приказано ово значајно дјело.

- Премијера је требало да буде одиграна у марту, али смо, због епидемије вируса корона, морали да све одгодимо и сачекамо да се створе услови да здравље глумаца и публике не буде угрожено - рекао је Видовић Срни.

Видовић је истакао да је ријеч о представи која је прави спектакл, који још није виђен на даскама националног театра Српске.

- Представа `Дервиш и смрт` заиста је прави спектакл јер посједује енергију свих ликова који се у њој обрађују, као и врхунске свјетлосне и музичке ефекте. Ово није само представа Ахмеда Нурудина, него и Хасана, Хасанове сестре и осталих ликова који праве несвакидашњу опијајућу атмосферу, којом те заводе и напросто увлаче у свој свијет - открио је Видовић.

Он сматра да велики класици као што је роман "Дервиш и смрт" Меше Селимовића треба да се читају више пута, у различитим животним периодима, те да му је највећа награда ако улогом подстакне публику да се врати давно прочитаном дјелу.

- Другачије доживљавамо и схватамо суштину одређеног дјела, јер се и ми временом мијењамо и до нас стижу нове, дубље поруке - рекао је Видовић.

Говорећи о улози коју игра, Видовић је навео да је Ахмед Нурудин човјек који је на свом животном путу, који је посветио вјери, дошао до проблема за који је мислио да га никада неће имати - морао је да одлучи између свог овоземаљског и оноземаљског бића, када му је рођени брат доспио у затвор.

- Упао је у дилему шта је исправно и како то да људски закони не подржавају Божије законе, те се нашао у слијепој улици недоумице да ли да прекрши те Божије законе, како би спасао брата, или да пусти да Бог све одређује - навео је Видовић.

Видовић је истакао да су моралне дилеме које су мучиле Ахмеда Нурудина увијек реалне, јер човјек није ни свјестан шта је све спреман да уради када се нађе у одређеној ситуацији.

- Често заборављамо, као људи и као индивидуе, да су околности оно што нас одређује и формира. Мислимо да је живот оно што ми хоћемо да буде, али живот је уствари оно што бива, што се дешава. Можемо да стремимо ка нечему, али не одлучујемо ми о свему, околности које нам се дешавају нису у нашој моћи - рекао је Видовић.

Видовићу је, улазећи у улогу Нурудина, циљ био да публици пренесе да је он човјек вјерник које људе учи добру, да покаже његову мирноћу и филозофију вјере, али исто тако и његову љубав према брату, његову срчаност и енергију, те да је он човјек као и сви други и да бива увучен у политику и заврзламе које до тада није познавао

Он је нагласио да је улога Ахмеда Нурудина једна од оних у којима се осјећа пријатно и испуњено, иако је захтјевна и интелектуално и физички, те представља велики изазов за глумца, јер је све вријеме представе, која траје око три и по часа, на сцени.

- Иако су улоге као што је Ахмед Нурудин тешке, како психички и интелектуално, тако и физички, увијек сам захвалан и поносан што их играм јер су допринијеле да проширим своје схватање живота - рекао је Видовић.

Премијера представе заказана је за 20.00 часова, најављено је из Народног позоришта Српске.

Прва реприза је на репертоару сутра, друга реприза је предвиђена за понедјељак, 2. новембар, а трећа је на распореду у уторак, 3. новембра.