latinica  ћирилица
30/10/2020 |  08:31 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

Камерама против злоупотреба на техничким прегледима (ФОТО)

Било какве малверзације приликом техничког прегледа, од Нове године неће бити могуће.
ТП камера (Уступљена фотографија) -
ТП камера (Уступљена фотографија)

Камере биљеже податке о возилу и комплетном току прегледа и аутоматски их шаљу у јединствени оперативни систем у којем свако возило има свој бар код и дигитални регистар по којем више не може да се "чачка". Баш тако изгледа технички преглед возила у станици Аграм у Бањалуци, захваљујући савременом видео-надзору који су међу првима увели, а који ће према важећем Правилнику о техничким прегледима до 1. јануара наредне године морати да уведе свих 238 станица за технички преглед у Републици Српској. Увјерили су се да нови систем одлично функционише.

- Ради се о такозваним ЛПР камерама које скенирају таблицу и снимају читав ток техничког прегледа и све то убацују у систем који аутоматски провјерава и пореди податке, што значи да су фиктивни технички прегледи практично немогући. Снимци се чувају годину дана и могу бити уступљени само на захтјев овлашћеног лица и инспекције - каже Душан Ивић, водитељ станице техничког прегледа Аграм.

За возаче је важно да их нови систем неће додатно коштати ни промијенити цијену техничког прегледа, кажу у Стручној институцији за технички преглед возила у Републици Српској чије послове већ пола године обавља конзорцијум предвођен Центром за аутомобилско инжењерство. Напомињу да је један од тренутно најнапреднијих система техничког прегледа у окружењу успостављен захваљујући софтверу који су осмислили стручњаци из партнерске компаније Проинтер ИТСС, с циљем да на путеве изађу потпуно исправна возила.

- Инсталирањем камера и увезивањем мјерних уређаја имаћемо поуздане податке о техничкој исправности возила. Тиме се елиминише свака могућност да било ко лажира податке, јер више нема ручног уноса и све иде у апликацију. Циљ је да се обавеза адекватног техничког прегледа возила коначно и у јавности схвати као значајан допринос безбједности саобраћаја на путевима - каже Бојана Пашалић, директор Центра за аутомобилско инжењерство.

Уступљена фотографија

Зато напомињу да станице које од 1. јануара 2021. не буду имале видео-надзор неће ни моћи да раде. План је и био да се до краја године увежу сви мјерни уређаји са техничких прегледа са новим софтвером, како би на вријеме систем у потпуности заживио, кажу у Проинтеру.

- Дигитализација техничких прегледа која је омогућила да се синхронизује систем видео надзора и уведу бар кодови за свако возило само је почетак. У плану су још неки важни новитети, попут имплементације смарт картица, идентификације сваког оператера на сигуран начин, као и креирање олакшица при мјерењу у виду мобилне апликације за оператере - каже Мирјана Јукић, маркетинг менаџер у Проинтеру.

Кроз 238 станица за технички преглед у Републици Српској, годишње прође око 400.000 возила. Нема поузданог податка о броју фиктивних техничких прегледа, јер је он, каже струка, варирао од града до града. У стручној институцији увјерени су да с таквим бројкама више неће бити проблема и да ће сви учесници у саобраћају бити безбједнији.