latinica  ћирилица
30/10/2020 |  11:55 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Српски народ изгубио једног од водећих архијереја и пастира наше цркве

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је телеграм саучешћа Српској правосалвној цркви, Патријаршији, Његовој светости патријарху сррпском Иринеју и Митрополији црногорско-приморској поводом упокојења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско приморског Амфилохија.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Са великом тугом примили смо вијест да се јутрос Господу представио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, након тешке борбе са вирусом корона. У име Народне скупштине Републике Српске и своје име, желим да Вам пренесем изразе нашег најдубљег жаљења - истакао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине нагласио је да грађани Републике Српске тугују због одласка митрополита Амфилохија којег је српски народ искрено волио и доживљавао као исконског хришћанског духовника, црквеног великодостојника и од миља га је звао Ђедо, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

- Српски православни народ у Републици Српској, као и свуда у свијету, данас искрено тугује, јер је изгубио једног од водећих архијереја и пастира наше Цркве. Утјеха свим вјерним православним хришћанима јесте вјера да се онај који је посвећен Христу, као што је то био, свим својим бићем и душом, наш митрополит Амфилохије, остаје да живи на вијек вијекова. Вјечан му спомен и Царство небеско - навео је Чубриловић у телеграму саучешћа.

Предсједник парламента Републике Српске подсјетио је и на ријечи владике црногорског и великог српског пјесника Петра Петровића Његоша: "Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити".

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици, од посљедица вируса корона.