latinica  ћирилица
30/10/2020 |  13:22 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Митрополит Амфилохије часно изнио свој крст

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је све православне хришћане да се помоле Богу за душу Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је цијелог свог живота ишао трновитим путем Христовим и часно изнио свој крст.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

- У овом моменту желим да позовем сву браћу архијереје, и Српске православне цркве, и свих осталих православних цркава у којима је наш митрополит уживао велики углед, у цијелом православљу, да се моле Богу за покој његове душе - истакао је владика Јоаникије.

Он је нагласио да је Господ уочи Светог Петра Цетињскога и Светог Петра Ловћенског Тајновица одлучио да приброји митрополита Амфилохија свештеном лику цетињских митрополита, преноси Митрополија црногорско-приморска.

- И вјерујте, данас је дан жалости, и ових дана ћемо туговати и вршити заупокојене службе, али надам се да ће се то полако претварати у прославу Светих тројице јерарха у Црној Гори, јер мучеништво, и љубав, и жртва, и доброта, и мудрост митрополита Амфилохија ће засијати из божанске перспективе и донијети велики благослов Црној Гори - истакао је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије сматра да није мали знак то што се митрополит Амфилохије излијечио и од упале плућа и од ове заразне болести, али његов каснији опоравак није ишао, просто организам није више могао да издржи тај напор.

- Али, он је побиједио овај вирус. Он га је прво духовно побиједио, и тај вирус и све друге вирусе, и његова смрт је заправо побједа, јер је он својом смрћу потврдио све оне врлине које смо ми примјећивали у његовом животу и на његовом животном путу, прије свега у његовој личности - нагласио је владика Јоаникије.

Епископ Јоаникије је навео да смрт митрополита Амфилохија представља још једно прослављање имена Христовог и прелазак и сједињење са васкрслим Христом у Његовом вјечном Царству са свима светима.

Владика Јоаникије је напоменуо да је у овом моменту најважније да се сви молимо Богу за душу митрополита Амфилохија, да га са љубављу испратимо, да испоштујемо сав црквени поредак.

- Свештенство ће објавити посредством званичних медија Митрополије црногорско-приморске сав поредак његовог испраћаја и сахране. Молим све да уз поштовање здравствених мјера, заиста је ситуација крајње озбиљна у Црној Гори што се тиче ове епидемије, учине све што треба да се ови дани на славу Божију проведу уз молитве за покој душе нашег митрополита, и уз бригу да поредак његовог испраћаја и сахране буде што достојанственији - поручио је владика Јоаникије.

Он је додао је са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом, који ће доћи на сахрану високопреосвећеног митрополита Амфилохија, усаглашено да Света архијерејска литургија, коју ће служити Његова светост, буде у недјељу, 1. новембра.

- Послије Свете литургије биће опијело и опроштај са нашим митрополитом и он ће бити сахрањен у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у крипти гдје је сам одредио своје гробно мјесто - прецизирао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је пожелио да свима који осјећају велики бол због растанка са митрополитом Амфилохијем Бог подари духовне снаге и да овај испраћај митрополита свима буде на благослов, и њиховим породицама и домовима, и целој Црној Гори и свим православним хришћанима који га љубе и поштују.

- Нека Божији благослов и молитве нашег високопреосвећеног митрополита Амфилохија, који је примио блажену кончину и прелази у Царство небеско, буде са Црном Гором и са свима православним хришћанима - поручио је владика Јоаникије.

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона.