latinica  ћирилица
30/10/2020 |  14:26 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: "Босфиш" - примјер борбе за нова радна мјеста

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас у Трнову да је веома битно подржати људе који желе да стварају нову вриједност и који, попут "Босфиша" артикулишу домаћу производњу у Републици Српској и Федерацији БиХ - од житарица, соје, уља и неких других сегмената које користе у примарној производњи.
Трново - Кошарац -
Трново - Кошарац

- Ово предузеће не узгаја само рибу, већ производи и прерађевине од рибе и храну за кућне љубимце - рекао је Кошарац новинарима након састанка са начелником општине Трново Драгомиром Гаговићем и директором рибњака "Босфиш" у Трнову Самиром Лагаријом.

Он је нагласио да ће министарство на чијем је челу у оквиру својих надлежности дати потпун допринос афирмацији и промоцији "Босфиша" и сличних фирми које дају шансу за нова радна мјеста у локалним заједницама попут Трнова, које имају проблема са степеном запослености.

Кошарац је рекао да је и у овој локалној заједници на сцени непрестана борба за очување сваког радног мјеста и додао да је то примјер како локална заједница са компанијом препознатљивом на тржишту БиХ може да се похвали чињеницом да је и у вријеме пандемије запослено седам људи.

Он је истакао да је то и примјер доброг односа локалних структура власти и компанија које препознају општине са смислом за привреду, те нагласио да овдје влада оптимизам да се у општини Трново развија та компанија и запошљава локално становништво.

- Овдје је планирано /у `Босфишу`/ да се запосли још 15 људи, и то је доказ да се могу афирмисати политике локалне заједнице и привредних организација са једне стране, а ми ћемо са своје стране дати допринос развоју оваквих компанија, јер сматрамо да треба развијати нашу примарну производњу, прерађивачке капацитете у Српској и ФБиХ - поручио је Кошарац.

Он сматра да са аспекта производње рибе у БиХ постоји капацитет у овој и компанији "Тропик" да БиХ интегрално приступи неким новим тржиштима, осим Цефта и Европске уније.

- Јуче сам обавијештен од руске стране да смо добили сагласност за извоз рибе у Русију с тим да је неопходно још то да компаније које би требале да аплицирају за тај посао попуне обрасце. Тиме смо омогућили перспективе развоја ове производње и пласман вишкове јер отварамо нека нова тржишта - истакао је Кошарац.

Он је навео да је данас разговарано и о развоју Трнова и да је важно да у наредном периоду на овом подручју развијати туризам, те да и Министарство спољне трговине и економских односа има дио надлежности и заједно са ентитетским министарствима ће отворити дијалог у вези са ревидираном стратегијом развоја туризма у општини Трново.

- Сматрамо да Трново, осим подручја које је на Јахорини, гдје су значајне инвестиције Владе Републике Српске, може да се развија туризам и на другом дијелу на бази агро-туристичких приступа и потреба. Мислим да општина Трново, јер јој припада и Трескавица, има развијено и планинарско друштво, па се агротуризам може и овдје развијати - рекао је Кошарац, који сматра да ће агротуризам бити једна од грана која има перспективу у овој општини.

Кошарац је додао да је разговарано и о развоју пољопривреде и да се са Владом Српске заговара развој фармерског облика производње, у првом реду меса говеда и свиња.