latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:05 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Подршка извозно орјентисаној производњи

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је обавеза Министарства да кроз имплементацију међународних уговора омогући домаћим месопрерађивачима пласман робе у Турску и тржиште ЦЕФТЕ, те да је то питање на љествици приоритета.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је данас у Калиновику, након састанка са начеником општине Милевом Комленовић и обиласка говедарске фарме у оквиру задруге "Гвозно", рекао новинарима да очекује да ће Европска комисија ускоро ући у поступак издавања сертификата за извоз црвеног меса у земље ЕУ.

Он каже да га радује чињеница што општина Калиновик има своје развојне планове, развој пољопривреде, те да то је видљиво у задрузи "Гвозно", која осим узгоја говеда, развија и производњу сточне хране.

Кошарац је оцијенио да је то доказ да институције Републике Српске кроз подстицајну политику улажу јако велика средства у развој сточарства и пољопривреде.

- То је добра политика и пољопривредници у Републици Српској цијене напоре Владе Републике Српске и ресорног министарства - рекао је Кошарац.

Кошарац је рекао да је у плану да се, у сарадњи са ентитетским министарствима и надлежним агенцијама, покрене поступак утврђивања јединствене методологије за спровођење нултог пописа у пољопривреди.

- То би значило да би на темељу пописа могли да имамо адекватне планове стратегије развоја и у том контексту и општина Калиновик са аспекта својих амбициозних планова треба да планира развој пољопривреде - поручио је Кошарац.

Кошарац је рекао да ће у сарадњи са ентитетским министарствима бити отворен и пројекат чиповања стоке, што ће тржити и ЕУ.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић захвалила се на досадашњој сарадњи институција БиХ и Републике Српске са овом локалном заједницом на плану реализације развојних пројеката.

 -Посебно бих издвојила пројекат органске прозиводње говеђег меса у пољопривредном газдинству `Гвозно`. Ово је један од три таква пројекта на нивоу БиХ - рекла је Комленовићева новинарима.

Она каже да су Калиновику у овом програму препознали своју развојну шансу, тим прије јер је ријеч о репро центру товних пасминских говеда како би био обезбијеђен бољи расни састав за производњу говеђег меса.

Уз помоћ Владе Српске Калиновик много улаже у производњу млијека и ми смо општина са највећим подстицајем по литру млијека у износу од 15 фенинга, директно из Буџета Српске", рекла је Комленовићева.

Према њеним ријечима, ове године план је да мљекари из Калиновика испоруче 500.000 литара млијека.

Директор Пољопривредне задруге "Гвозно" у Калиновику Видан Велетић рекао је да је у претходном периоду доста инвестирано у механизацију, те да уз помоћ институција Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа планирају унаприједити производњу.

Говедарска фарма у оквиру задруге "Гвозно" почела је са радом 2015. године набавком 60 стеоних јуница.