latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:42 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Радојичић за Радио Српске: Мјере у примарној здравственој заштити дају резултате

Иако неповољна епидемиолошка ситуација у Бањалуци, још је под контролом, јер мјере реорганизације примарне здравствене заштите, већ дају резултате, па су чекања за теситрање на корона вирус у протекла два дана знатно смањена.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Ситуација у којој се град ове године нашао због пандемије није ни мало лако, али ипак није успјела да заустави капиталне пројекте, па ће сви радови на изградњи водоводне мреже, мостова и других саобраћајница бити успјешно приведени крају. Ово је, гостујући у програму Радија Републике Српске, рекао градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић.

Због повећаног броја обољелих од вируса корона, град Бањалука реорганизовао је рад Дома здравља и одобрио додатна средства како би се ангажовао додатни број медицинских радника.

- Од јутрос је у функцији нови пункт за тестирање на вирус корона, из аутомобила. Пролази се брзо, нема застоја, контакта са другим лицима, а у функцији је и прва локација, код Поликлинике. Отворена је још једна амбуланта у Доцу и број медицинских тимова повећан је са шест, на десет - рекао је градоначелник Игор Радојичић за Радио Републике Српске.

Упркос бројним проблемима који су узроковани пандемијом, реструктурисању буџета и смањењем прилива средстава, ни један капитални пројекат није обустављен, а највећи посао су мостови на Врбасу.

- Изграђени су мостови у насељима Чесма и Обилићево, челичном конструкцијом премоштен је Врбас у Топлицама, а идући петак, биће потписан уговор са извођачем радова, који је изабран за мост у Доцу. Тај мост биће један од симбола Бањалуке - истакао је Радојичић.

Изградња водоводне мреже, равномјерно у сеоском, као и у градском подручју, такође је један од приоритетних задатака, који се успјешно реализује.

Ради се о стотинама километара нових водовода и резервоара на највишим котама, завршно са оним у Пониру са којег ће, само са тог система, водом бити снабдјевено више од 20 хиљада људи. Крајњи циљ је да Бањалука не буде жедна и да, подједнако, градска и приградска насеља, али и наша села, до 2024. године сви имају питку воду“ подсјетио је Радојичић.
Посебан фокус у овој години град је ставио на школе и вртиће, па су тако чак 32 школе, централне и подручне, реновиране у мањем или већем обиму.

- Ових дана вртићи на неколико локација у граду отварају своја врата, у Лазареву, на Петрићевцу, у понедејељак се отвара вртић Јежева кућица, у Куљанима се гради нови вратић, а почиње и градња у Врбањи - задовољан је градоначелник, Игор Радојичић.

Према досадашњим процјенама, овогодишњи градски буџет, биће мањи за око 20 милиона марака, али ће Бањалука наставити, уз домаћински приступ, са развојем и изградњом, како је и планирано, поручио је Радојичић за Радио Републике Српске.