latinica  ћирилица
30/10/2020 |  15:59 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Епископ Сергије: Литије од данас добиле небеског предводника

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије рекао је да се Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије упокојио да својом смрћу умири страсти у којима је Црна Гора пребивала протеклих годину дана, а да су литије, које је неуморно предводио, од данас добиле свог небеског предводника.
Епископ бихаћко-петровачки Сергије (Фото: orthphoto.net) -
Епископ бихаћко-петровачки Сергије (Фото: orthphoto.net)

- У земаљској Црној Гори - туга непреболна, у небеској - радост неисказива. Отишао је митрополит Амфилохије у духовни загрљај онима које је за живота славио - Светом Василију Острошком, Светом Арсенију Ждребаоничком, Светом Стефану Пиперском, Светом Јовану Владимиру, великом Његошу, краљу Николи, патријарху Павлу - рекао је епископ Сергије.

Епископ Сергије навео је да је вијест о упокојењу митрополита Амфилохија прохујала као муња кроз сва српска срца и у душама многих одјекнула као небеско звоно које позива на молитвено сабирање око блаженопочившег митрополита, који је свој народ за живота духовно сабирао око Христа.

- Упокојио се наш добри митрополит уочи празника Светог Петра Цетињског, свог претходника на трону Митрополије црногорске, који га је, чврсто вјерујем, дочекао на рајским дверима, духовно га загрливши као сина који је - добар рат ратовао, трку свршио, вјеру одржао - рекао је владика Сергије.

Епископ Сергије напоменуо је да је митрополит Амфилохије оставио дио свога срца у свему што је за живота постигао - у вјери, нади и љубави, објављено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке и рмањске.

- Због тога данас и плачемо, јер знамо без кога физички остајемо, не знајући гдје нам је био потребнији - на земљи или на небу? Имајући његов лик и дјело свагда пред очима, благодаримо Господу што смо га имали за оца, учитеља, брата, састрадалника и молитвеника, знајући да ће он то и остати, не по нашим заслугама, већ по љубави његовој - истакао је владика Сергије.

Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици од посљедица вируса корона, а биће сахрањен у недјељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици.