latinica  ћирилица
30/10/2020 |  17:07 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Обновљена иницијатива за унапређење регионалне сарадње

Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Зоран Заев обновили су данас иницијативу за унапређење регионалне сарадње, уз констатацију да је она у потпуности у складу са Берлинским процесом и представља добру основу за предстојећи Самит лидера западног Балкана у Софији.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Они су се на састанку, који је одржан путем видео-линка, сагласили да је криза вирусом корона додатно нагласила потребу за интензивирањем сарадње и регионалним економским повезивањем те упутили позив Приштини да се придружи овој иницијативи.

Вучић, Заев и Рама су изразили наду да ће и Владе Црне Горе и БиХ ускоро моћи да се придруже иницијативи, чиме би се остварила боља економска сарадња између свих земаља региона што би резултирало повећањем слобода, трговинске размјене и бољег животног стандарда за све људе у региону, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

На састанку је договорено да се формира стална радна група која ће укључивати званичне представнике влада сваке од земаља учесница, с циљем убрзања процеса потписивања и спровођења договорених активности у оквиру иницијативе за унапређење регионалне сарадње.

Учесници састанка су сагласни да ова иницијатива може да се искористи и за идентификовање заједничких инфраструктурних пројеката усмјерених на развој региона, а у складу са Економско-инвестиционим пакетом ЕУ за земље западног Балкана.