latinica  ћирилица
30/10/2020 |  17:34 ⇒ 31/10/2020 | 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Од 10. новембра без PCR теста и са личном картом између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније

Предсједник Србије Александар Вучић пренио је да је на видео састанку о "Малом Шенгену" са премијерима Албаније Едијем Рамом и Сјеверне Македоније Зораном Заевим донесено неколико важних одлука које ће се примјењивати од 10. новембра.
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Оно што је сигурно, од тада ће грађани три земље моћи из једне у другу државу да путују без PCR теста.

Напоменуо је да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези са могућношћу путовања само са личном картом између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Вучић је рекао да су имали дуг састанак са Рамом и Заевим и да мисли да је било важно што су донијели неколико битних одлука, које ће се примјењивати најкасније од 10. новембра.

- До тада моћи ће сигурно без PCR теста да се иде Албнанију и Сјеверну Македонију, или одатле у Србију - рекао је Вучић.

Додао је да ће министри здравља да формулишу договоре наредних дана о томе како једни другима да помогнемо, да ми можемо да примимо пацијенте из Скопља и Тиране, да они могу да приме наше људе који се нађу на њиховим територијама, како да се регулишу трошкови.

- Да видимо како да једни другима помогнемо око вакцина, да се негдје појавимо заједно у набавци вакцина - рекао је Вучић и додао да је то била само једна тачка састанка, која се тиче Ковида - 19.

Вучић је рекао је да је на конференцији о "малом Шенгену" постигнут договор о три тачке - радним дозволама, међусобној помоћи код елементарних непогода и бржем царинском раду.

- Постигнут је потпуни договор око радних дозвола, помоћи у елементарним непогодама, као и у вези бржег царинског рада, како би камиони и грађани што краће чекали на границама - објаснио је Вучић. 

Могућност путовања само са личном картом 

Истакао је да је договорено да се до 10. новембра заврши све у вези са могућношћу путовања само са личном картом између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Најавио је да ће се настојати да до 10. новембра буду завршене све техникалије, па ће аутомобилом отпутовати до границе са Сјеверном Македонијом, затим и Албаније, како би на личном примјеру показао и увјерио се да је могуће путовати у те земље само уз личну карту.

Навео је да са Албанијом Србија још није имала такву могућност, иако су вођени разговори о томе, те да предстоји размјена нота.

Пренио је да се разговарало и о томе како да се заједнички снажи заједничка политичка позиција, пред сваки самит, попут оног који ће, у оквиру Берлинског процеса, 10. новембра бити одржан у Софији.

- Да направимо политички договор да једни друге подржавамо при избору у међународна тијела или када имамо интерес за неког другог да гласамо заједно. И то би требало још боље да функционише у будућности - рекао је Вучић.

Пренио је да је разговарано и о инвестицијама, и покушају да се заједнички представе пројекти, како би се добио највећи дио новца од осам плус једне милијарди евра од ЕУ.

Разговарано је, додао је, и о конкретним пројектима, као што је Бизнис савјет, у којем би биле по три најмоћније фирме из свих пет плус један територија, које ће на најбољи могући начин сагледавати интересе бизниса.

Отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево

Вучић је изјавио вечерас, након учешћа на онлајн конференцији о Малом Шенгену, да и даље остаје отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево да се прикључе тој иницијативи.

- Ми Приштину очекујемо већ на неком од сљедећих састанака, у складу са вашингтонском иницијативом. Говорио сам и о томе на конференцији и очекујемо да се Авдулах Хоти прикључи већ на сљедећем самиту и сусрету, а онда очекујемо и Сарајево и Подгорицу - рекао је Вучић.

Каже да је договорено и формирање сталног секретаријата иницијативе, што је, истиче, веома важна одлука, пошто ће тако увијек бити формализоване све одлуке.

- Суштина свега је да олакшамо живот свима. Ми смо сви заједно веома мали, али сви заједно смо мање мали него када смо сами. То је велика и важна идеја и од тога Србија има огромне користи - навео је Вучић.

Истиче да је прошло вријеме када нисмо разумјели свјетске процесе и када је свијет ишао мимо нас, као и када нисмо разумјели шта значи снажна економија.

Србија ће ове године имати највишу стопу привредног раста, додао је Вучић.

Вучић: Србија по расту у трећем кварталу вјероватно најбоља у Европи

Вучић је изјавио да очекује вечерас или ујутру податке за раст БДП-а у трећем кварталу и то између минус 0,2 и плус 0,2 одсто, по чему ће Србија вјероватно бити најбоља у Европи.

- Чујем како се поједине Владе у Европи хвале да имају 12 или 15 одсто раст у односу на претходни квартал, иако им је пад у односу на исти квартал прехтодне године и пет, шест или седам одсто, али то је шминкање бројева, ми то не радимо - казао је Вучић.

Додаје да ће Србија по расту БДП у трећем кварталу бити вјероватно најбоља у Европи или на другом мјесту, као и да је циљ да по расту БДП у цијелој 2020. буде најбоља у Европи.

- Добро је да се Европа полако опоравља, али срећом ми смо у овом тренутку значајно бољи, али нам је зато потребно веће тржиште и боље повезивање у региону и зато ћемо на томе да инсистирамо - поручио је Вучић.