latinica  ћирилица
30/10/2020 |  19:49 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Медијска писменост у борби против пандемије вируса корона (ВИДЕО)

Недјеља медијске и информационе писмености, обиљежена је у виду дебате под називом "Улога и значај медијске писмености у вријеме инфодемије и пандемије вируса корона" на Факултету политичких наука у Бањалуци.
Медијска писменост - Фото: РТРС
Медијска писменостФото: РТРС

Према бројним истраживањима, и ове године, БиХ је и даље на веома ниском нивоу медијске писмености.

- Ми овом дебатом желимо да укажемо значај медијског образовања и велику улогу у образовном систему, која је заиста веома нужна и неопходн - нагласила је професорка на Факултету политичких наука доц. др Драгана Трнинић.

Водитељка и уредница на телевизији РТРС Биљана Марић истакла је важност информатичке писмености, посебно у доба пандемије вируса корона.

- Мислим да је веома битно оно на шта сам ја поносна као новинарка и уредница РТРС, да са овог јавног сервиса није отишао ниједан секунд панике када је у питању вирус корона - рекла је Марићева.

Стручни савјетних РАК БиХ Сања Докић Мрша подсјетила је на текст који говори о дефиницији и супротстављању дезинформацијама.

- Истакла бих да је РАК почетком ове године направио и на својој веб страници и објавио текст о томе шта су дезинформације и како им се супротставити. То је важно зато што су дезинформације у основи инфодемије - нагласила је Докић Мрша.