latinica  ћирилица
31/10/2020 |  09:47 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Поштовати све мјере током испраћаја блежнопочившег митрополита Амфилохија

Митрополија црногорско-приморска поручила је вјерницима који се сабирају ради испраћаја блаженопочившег митрополита Амфилохија да се придржавају прописаних здравствених мјера у борби против вируса корона.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

Из Митрополије су навели да је набављено 5.000 заштитних медицинских маски које ће данас бити подијељене онима који их не буду имали.

- Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које је новопрестављени митрополит уживао, још једном апелујемо да се сви учесници испраћаја придржавају прописаних здравствених мјера, да носе маске и држе дистанцу - наводи се у саопштењу.

Од упокојења блаженопочившех митрополита народ је почео да се сабира око његовог светог одра, стотине љекара су га испратиле из Клиничког центра, а у току јучерашњег дана хиљаде људи је дошло у Цетињски манастир да се у молитвеном мимоходу опрости од њега.

- Љубав и поштовање које је стицао деценијама служећи, проповиједајући и свједочећи Бога и Јеванђеље Христово превазилази чак и страх и опасност од новонасталог вируса корона - навели су из Митрополије.

Из Митрополије су подсјетили да ће јутрос бити служена заупокојена литургија у Цетињском манастиру, испраћај митрополитових земних остатака за Подгорицу је планиран у 13.00 часова, а молитвени дочек у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици је предвиђен у 14.00 часова.

Сутра ће у 9.00 часова бити служена Света архијерејска заупокојена литурхија, а служиће је Његова Светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење више архијереја. Након литургије служиће опијело, а потом ће бити обављена сахрана у крипти Саборног Храма у Подгорици.