latinica  ћирилица
31/10/2020 |  10:27 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

"Прашума Јањ": Номинација за Листу свјетске баштине (ФОТО)

Уколико се утврди да Строги природни резерват "Прашума Јањ" испуњава све захтјеве постављене од Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу /Унеско/, биће уписан као прво природно добро у Републици Српској и БиХ на Листу свјетске баштине, рекла је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.
Прашума Јањ - Фото: СРНА
Прашума ЈањФото: СРНА

Голићева је истакла да се одлука Комитета Унеска очекује у јуну/јулу 2021. године.

Она је навела да су представници Међународне уније за заштиту природе обишли овај резерват, с циљем техничке евалуације овог локалитета, као и да су се састали са представницима ресорног министарства, Шумског газдинства "Горица", Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, представницима општине Шипово, Ловачког удружења "Тетријеб" и Орнитолошког друштва "Наше птице".

Прашума Јањ

- Сврха састанка била је укључивање свих заинтересованих страна у процес номинације, предочавање доказа о тачности уписаних података у номинациони документ, те објашњење функционисања система заштите природе у Републици Српској. Ово је био веома важан састанак, с циљем сагледавања свих битних елемената за прихватање номинације", истакла је Голићева.

Строги природни резерват "Прашума Јањ" номинован је за упис на Листу свјетске баштине у оквиру серијске номинације "Исконске букове шуме Карпата и других регија Европе".

Површина резервата је 295 хектара и налази се на територији општине Шипово, а њиме управља предузеће "Шуме Републике Српске", односно Шумско газдинство "Горица" из Шипова.