latinica  ћирилица
31/10/2020 |  11:46 | Аутор: СРНА

Додик сутра присуствује сахрани митрополита Амфилохија

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоваће сутра опијелу и сахрани земних остатака блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија у крипти Саборног храма у Подгорици.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да је вијест да је отишао истински пастир свог народа примио са осјећајем велике туге, јер је лично познавао митрополита Амфилохија и знао какав је значај имао његов пастирски рад у Црној Гори, али и шире.

Он је нагласио да за митрополитом Амфилохијем тугује цијела васељена јер је својим и научним и пастирским радом обезбиједио мјесто међу великанима православља.

Данас у 13.00 часова предвиђен је испраћај земних остатака митрополита Амфилохија из Цетињског манастира за Подгорицу, гдје ће бити молитвено дочекан у 14.00 часова у Саборном храму Христовог Васкрсења.

У Храму ће бити све до сутра, када ће бити служена Света архијерејска заупокојена литургија којом ће началствовати Његова светост патријарх српски Иринеј са више архијереја.

Након литургије биће служено опијело и обављена сахрана у крипти Саборног храма у Подгорици, по жељи блаженопочившег митрополита.

Митрополит Амфилохије упокојио се јуче ујутру након примања свете тајне причешћа у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици.

Митрополит Амфилохије примљен је у болницу 6. октобра због запаљења плућа узрокованог инфекцијом новог вируса корона.