latinica  ћирилица
31/10/2020 |  12:43 | Аутор: СРНА

Линта: "Откос" прва већа злочиначка акција усташког Туђмановог режима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је хрватска акција "Откос", прије 29 година, била једна од првих већих злочиначких акција усташког режима Фрање Туђмана у реализацији пројекта стварања етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је напоменуо да је већина убијених ликвидирана клањем или ватреним оружјем након пребијања и мучења, а неколицина је и спаљена послије извршеног злочина, те подсјетио да је међу страдалим војницима и цивилима било Хрвата, Мађара и осталих поријеклом из мјешовитих бракова.

Он је поново позвао Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца монструозних злочина над Србима током и послије злочиначке акције хрватске паравојске "Откос".

- Неприхватљиво је Тужилаштво за ратне злочине у Београду у највећој мјери суди само Србима, јер на тај начин потврђује врхунску лаж Загреба и Сарајева да су Срби агресори и злочинци а Хрвати и Бошњаци тобоже ослободиоци и жртве - поновио је Линта.