latinica  ћирилица
31/10/2020 |  20:25 ⇒ 20:36 | Аутор: СРНА

Шукало: ЦИК БиХ одговоран за одражавање избора у неповољним условима

Помоћник генералног секретара Владе Републике Српске за правне послове Марко Шукало изјавио је вечерас да је највећа одговорност Централне изборне комисије БиХ за одржавање локалних избора у изразито неповољним условима.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

- ЦИК БиХ је незаконито одгодила локалне изборе у БиХ за више од мјесец дана. Један од разлога овакве одлуке ЦИК-а била је епидемиолошка ситуација у октобру. Долазимо до закључка да су избори одложени како би ситуација одговарала политичким странкама чији представници су у ЦИК-у, а то су СДС и ПДП - рекао је Шукало за Алтернативну телевизију и подсјетио да су чланови ЦИК-а нелегално изабрани.

Говорећи о иницијатици из Федерације БиХ /ФБиХ/ за формирање министарства за дијаспору на нивоу БиХ, Шукало је оцијенио да је свака иницијатива из Сарајева опасна, а да се Српска с тим од 2006. године успјешно бори.

- Немогуће је формирати такво министарство на нивоу БиХ, јер би то значило пренос надлежности са Републике Српске и ФБиХ на ниво БиХ. Иза ове приче крије се стара флоскула бошњачке политичке елите – један човјек, један глас - додао је Шукало и навео да не постоји дијаспора БиХ, него постоје српска, хрватска и бошњачка.

Он је нагласио да све федералне државе нису мултиетничке, али да су све мултиетничке земље, као што је БиХ, федералне или конфедералне заједнице.

- Вјерујем у снагу политичких лидера из Бањалуке да ће глатко одбити такву иницијативу и пренос ндлежности. У Бањалуци сваке године организујемо форум наше дијаспоре и сигурно је да Република Српска одлично води рачуна о својим људима у иностранству и то заједнички ради са Србијом - рекао је Шукало.

Коментаришући избор Владе Србије, Шукало је изразио очекивање да ће одлична и братска сарадња Српске и Србије бити настављена.

- Вјерујем да ће наши односи ићи узлазном путањом, а премијер Србије Ана Брнабић је рекла да ће њена прва званична посјета бити Републици Српској. У Декларацији коју је Народна скупштина Србије усвојила јасно је назначено да јој је највећи национални приоритет Република Српска - каже Шукало.

Сматрра да Српска и Србија треба да раде на потпуној и апсолутној интеграцији.

- Српска и Србија то већ раде и захвалност дугујемо Србији што улаже у све наше локалне заједнице. У Српској ће нови објекти носити називе – Србија, Београд, Шумадија, Косово и Метохија што значи да се Србија тако уписује на територију Српске што је значајно. Не смијемо заборавити Споразум о специјалним и паралелним односима који пружа широку правну основу за сарадњу на свим нивома - закључио је Шукало.