latinica  ћирилица
01/11/2020 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Бећковић: Најтврђа стијена био је и остао Амфилохије Радовић

Српски пјесник Матија Бећковић истакао је да је већ видио икону митрополита Амфилохија и да су два свијета Петра Петровића двије живе стијене на којима је саграђена црногорска митрополија, а да је трећа, најтврђа стијена био и остао митрополит Амфилохије Радовић.
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Александар Милачић) -
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Александар Милачић)

- Надао сам се да ће митрополит Амфилохије сахранити мене. Била је то велика част за свакога кога је сахрањивао протеклих 30 година, и томе се свако од нас надао. Али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега, а знам да нећу ни моћи ни умијети онако како би он умио - рекао је Бећковић.

У обраћању након опијела блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију испред Саборног храма у Подгорици, Бећковић је истакао да се владика родио у Морачи на Божић и да је на крштењу добио име Ристо.

Када је хиротинисан на Цетињу, додао је Бећковић, он му је рекао да ако жели бити свет, нема бољег мјеста за такву прилику од Цетиња.

- Амфилохије је био пјесник и српски народ је пјесник и најпјесмотворнији народ. Црна Гора је дјело поезије и теологија је стихологија и доказ да атеистичке поезије нема. Како је написао Иво Андрић, пјеснику и његовом дјелу ни вријеме ни људи не могу ништа. Велике људе и њихова дјела, смрт само увећава - рекао је Бећковић.

Он је рекао да је Господ позвао владику Амфилохија у прави час, баш кад је требало, јер да је раније не би ваљало.

- Смрт никоме није пала лакше него Амфилохију и зато је на одру тако блажен и спокојан. Данас почиње други вјечни живот Амфилохија Радовића, данас се небеса радују и узвикују: "Добро дошао, Амфилохије Радовићу", истакао је Бећковић.