latinica  ћирилица
01/11/2020 |  19:39 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Треба ли трговачким објектима укинути рад недјељом? (ВИДЕО)

Треба ли укинути рад недјељом трговачким објектима, питање је које изазива велике полемике.
Рад недјељом - Фото: РТРС
Рад недјељомФото: РТРС

У Српској, тек је понека локална заједница, трговцима редуковала рад недјељом. Билећа је једна од њих, гдје се у куповину недјељом може до 12 часова. Синдикат трговине најављује да ће нерадни седми дан за све тражити измјеном Закона.

Билећани су однедавно морали промијенити своје потрошачке навике. Куповину основних животних намирница морају обавити до недјеље у подне. Требало је мало да се навикну, али поздрављају одлуку да и трговци одмарају на тај дан.

Власници трговачких објеката сагласни са измјенама и новим начином рада. Кажу пазари су нешто мањи, али је зато посла у посљедњем радном сату недјељом много више.

- Позитивно је све, недјеља послије 12 часова слободна. Муштерије се навикле, долазе у куповину до подне. Наш рад не трпи, а нама је лакше - прича Неђељко Мишељић из трговине "Но-Ми" у Билећи.

Одлуку о редуковању радне недјеље СО Билећа усвојила је прије 12 година, али се тек однедавно примјењује.

- Радници су одушевљени, добили су слободан дан, иако је законски био просписан. Било је пропуста, а ни послодавци се не жале. Прва недјеља била је тешка, друга лакша, а сада су се већ сви навикли - рекао је Мирослав Суџум, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Билећа.

Недјеља није обичан дан и зато треба да буде нерадни, аргумент је оних који су "ЗА".

Нерадна недјеља обезбјеђује не само мање радних сати већ омогућује остваривање социјалних, друштвених, вјерских и других права радника.

Синдикат трговине Српске, измјеном Закона тражиће нерадну недјељу за око 40.000 запослених у трговинама у Српској.

- Не ради се само о радним сатима већ о укупном социјалном и друштвеном аспекту у коме се налази радник, да мајка буде са дјецом, да изађу у природу, оду у цркву, ко је вјерник...Са оваквим односом према недјељи и раднику губимо породицу на овај начин - истакао је Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске.

Са друге стране они који су против укидања радне недјеље, правдају свој став економским разлозима.

У земљама окружења Црна Гора има нерадну недјељу, а све су гласнији захтјеви да се то измијени, јер трпе друге услужне дјелатности и туризам.

У Хрватској и Србији воде се полемике о томе како уредити рад недјељом, док су земље ЕУ, чак и туристичке топ дестинације, попут Грчке, имају потпуно или дјелимично нерадни седми дан.