latinica  ћирилица
02/11/2020 |  13:16 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске у Прњавору (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас општину Прњавор.
Жељка Цвијановић у Прњавору - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у ПрњаворуФото: РТРС

Цвијановић је истакла да ће пројекат у Прњавору, који је покренут на њену иницијативу, бити од користи пацијентима, али и здравственим радницима који су у претходном периоду усљед вируса корона поднијели велики терет.

- Треба да се придржавамо прописаних правила, да поштујемо донесене мјере како бисмо заштитили наш здравствени сектор и здравствене раднике. Слом здравственог система значио би да велики број здравствених радника буде заражен, болестан, а посебно би значило превелики прилив пацијената и онда би се на нехуман начин морало приступати, јер ако немате довољно капацитета, смјештаја и могућности да помогнете, бојим се да би многи били љекарски незбринути - рекла је Цвијановић.

Она је најавила да ће у кругу Дома здравља у Прњавору у наредном периоду бити урађена санација још неких објеката како би све службе распоређене по различитим зградама имале услове за рад.

Цвијановић каже да Прњавор није изузетак и да је Република Српска велико градилиште, што радује упркос овим тешким и изазовним временима.

- Да бисмо успјели и како бисмо ушли у друге фазе развоја морамо се заштити. Када је скоро цијели свијет на кољенима, државе се закључавају, ми смо одлучили да то за сада не радимо, пустили смо поново да се у школама одвија наставни процес, школе су отворене, раде угоститељски објекти, у суштини фабрике раде. Да бисмо то очували и економски преживјели морамо слушати епидемиолошке стручњаке и радити оно што нам кажу - поручила је предсједник Српске.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да се санација Дома здравља у Прњавору ради на иницијативу предсједника Српске јер је ријеч о објекту који заслужује санацију, а с друге стране важно је да се фосилна горива замијене обновљивим изворима јер је недопустиво у 21. вијеку да се угаљ користи као енергент.

- Ово је још једна у низу инвестиција које финансира Влада Републике Српске, наше министарство имплементира, а предсједница нам је помогла да се обезбиједе и кредитна и бесповратна средства како бисмо санирали више од 40 објеката широм Републике Српске - изјавила је Голићева.

Она је напоменула да ће се инвестиција на више од 2.500 метара квадратних површине коју треба обновити и санирати одвијати у двије фазе.

- Прва фаза вриједна више од 500.000 КМ подразумијева обнову крова, термичку изолацију, а у другој фази вриједности око 300.000 КМ урадиће се замјена котловнице и прећи са фосилних на обновљиве изворе гријања - прецизирала је Голићева.

Она је подсјетила да је уз добру сарадњу општинске и републичке власти прије неколико година заједнички урађен и пројекат енергетске ефикасности у Основној школи "Никола Тесла" који је коштао око 700.000 КМ.

- Само из овог пројекта у Прњавору је уложено је више од 1.500.000 КМ, што показује колико је битна сарадња локалне заједнице, Владе и руководства Републике Српске како би сви пројекти широм Републике Српске, у свим локалним заједницама, могли бити реализовани. Све радимо у корист грађана - рекла је Голићева.

Она је најавила да би санација Дома здравља у Прњавору требало да буде завршена крајем јануара наредне године уколико епидемиолошка ситуација то дозволи.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да ће завршетком овог пројекта бити створени бољи услови, како за запослене, тако и за пацијенте.

Он је подсјетио да је у протекле четири године у Прњавор кроз разне пројекте уложено више од 10,5 милиона КМ помоћи републичких институција.

- Прњавор је одличан примјер сарадње локалне и републичке власти, а помоћ републичких власти видљива је на сваком кораку. Захвалио бих на помоћи министрима Голићевој и /министру за европске интеграције и међународну сарадњу Златну/ Клокићу, а посебно предсједнику Српске Жељки Цвијановић без чије подршке и помоћи сигурно не бисмо били у прилици да реализујемо многе од пројеката - рекао је Томаш.

Извођач радова је предузеће "Кото" из Београда.