latinica  ћирилица
03/11/2020 |  08:55 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Пајовић: Гени одређују подложност вирусу корона

Директор Института за нуклеарне науке "Винча" Снежана Пајовић изјавила је да сваки човјек носи одређене записе у генима који одређују да ли постоји већа или мања предиспозиција за оболијевање од вируса корона.

Пајовићева је нагласила да су то утврдили истраживачи Лабораторије за радиобиологију и молекуларну генетику тог института.

- Генетски маркери јасно указују на могући ток развоја обољења, што омогућава превентивно дјеловање. Неопходно је у анализу укључити и све досад познате факторе ризика за компликације усљед ковида да би процјена ризика била што прецизнија - рекла је Пајовићева за Вечерње новости.

Она је навела да резултати таквих истраживања могу да помогну у процјени примјене постојећих лијекова у борби против вируса корона.

Пајовићева је указала да Србија нема податке о детаљној генетичкој структури своје популације и да зато не могу да се искористе већ постојеће базе података.

Научноистраживачки рад на овом пројекту трајаће 18 мјесеци, а истраживачи Винче раде и на тестирању лијекова против вируса корона који су већ у употреби, напомиње се у тексту.