latinica  ћирилица
05/11/2020 |  12:24 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Тачи поднио оставку

Предсједник привремених приштинских институција Хашим Тачи поднио је данас оставку на ту функцију, након што је Суд у Хагу потврдио против њега оптужницу за ратне злочине.

Тачи је на конференцији за новинаре у Приштини саопштио да је Суд за злочине ОВК у Хагу потврдио оптужницу против њега.

- Да бих заштитио интегритет Косова, поштујући партнерство са међународном заједницом, данас подносим оставку на мјесто предсједника - рекао је Тачи.

Он каже да се осјећа "веома поносно на одговорност коју је носио".

- У овим новим околностима позивам политичке снаге да буду опрезне да се не продубљује институционална криза и да се одржи смиреност - навео је Тачи.

Из Суда у Хагу и Специјалног тужилаштва за сада нема званичне потврде о томе да је потврђена оптужница против Тачија.

Раније данас из Демократске партије Косова је саопштено да је оптужница потврђена и против предсједника ове партије Кадрија Весељија, који је најавио да ће се предати истражитељима.

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднијело је у јуну приједлог оптужнице против Тачија и Весељија, која их терети за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Тачи и Весељи се, са још осам особа, терете за ратне злочине и убиство 100 цивила различитих националности током сукоба на Косову.