latinica  ћирилица
05/11/2020 |  12:54 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Жунић: Инцко портпарол СДА

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је Срни да је крајње вријеме да добро плаћени бошњачки лобиста и портпарол СДА Валентин Инцко коначно оде и остави БиХ домаћим политичарима, јер његов једнострани приступ свим дешавањима у БиХ никоме ништа добро није донио, нити ће донијети.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Инцко се све вријеме мандата отворено сврстао на страну бошњачке политичке елите и њихових националних интереса, иако би високи представници, као и представници међународне заједнице требало да имају једнак приступ, јер вољели они то или не чињеница је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака - истакао је Жунић.

Нагласио је да је жалосно да један аустријски дипломата дозволи себи да му мандат прође борећи се за ствари које у својој земљи не би ни помослио да могу да се проводе и да има улогу портпарола СДА.

- Не знам за који новац би један дипломата могао да се прода и преузме улогу портпарола СДА, али можемо то и разумијети јер Инцко је најмање дипломата који паразитира у Сарајеву, и све што он каже нико више не схвата озбиљно, па тако неће ни тај његов извјештај Савјету безбједности који је писан руком СДА - рекао је Жунић.

Он је поручио Инцку да је крајње вријеме да напусти БиХ и врати се у своју земљу, али прије тога да са собом поведе стране судије и мигранте које би могао да насели у Аустрију.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко обратиће се данас Савјету безбједности УН и представити 58. извјештај о статусу спровођења мира у БиХ.

Инцко је у извјештају, који су објавили поједини медији, изнио низ оптужби на Републику Српску, а између осталог навео је да су локални избори најприје расписани за 4. октобар, али су помјерени за 15. новембар због, како он тврди, незадовољства СНСД-а и ХДЗ-а БиХ избором нових чланова ЦИК-а.

Према мишљењу Инцка, ЦИК се суочава с политички мотивисаним опструкцијама оптуживши "СНСД и ХДЗ да су настојале да обезбиједе промјене у саставу ЦИК-а, након што су СДА, Демократска фронта, СДС и ПДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ смијенили старе и именовали нове чланове ЦИК-а".

Инцко је навео и да Република Српска наставља да одбија формирање прихватних центара за мигранте на свој територији и да власти Српске "активно раде на превозу миграната до ФБиХ".

Он је мишљења и да је посљедњи приједлог СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о одласку страних судија из Уставног суда БиХ био супротан Уставу БиХ, те оцијенио да ће доћи вријеме да у Уставном суду буду само домаће судије, али да је пред БиХ далеки пут до остварења тог циља