latinica  ћирилица
05/11/2020 |  14:02 | Аутор: СРНА

Деђански: Срби да гурају своју политику и не дају превелики значај Инцку

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко упорно води антидржавну и антидејтонску политику, а да Срби не требају да дају превелик значај ономе шта Инцко каже, већ да гурају своју политику и своје националне интересе.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

Анализирајући извјештај о статусу спровођења мира у БиХ, који ће Инцко данас представити Савјету безбједности УН, Деђански је рекао Срни да је из извјештаја јасно да Инцко са позиције, која "нажалост још постоји, користи сваку прилику да нападне било шта што је у интересу српског народа".

- Углавном му је сметња /српски члан Предсједништва БиХ/ Милорад Додик. Овај пут је отишао корак даље па му је сметња и /предсједник Србије/ Александар Вучић, за којег тврди да га Додик увлачи у "политичка питања БиХ", а који заиста задње вријеме ради на помирењу свих народа овде - навео је Деђански.

Према његовим ријечима, то буквално показује злу намјеру високог представника и да његова сврха више не постоји.

У осврту на дио извјештаја у којем Инцко наводи да Додик периодично оживљава тему о референдуму, сецесији Републике Српске, те позива на уједињење Српске са Србијом, као и да говори о двије српске државе, Деђански је рекао да српски члан Предсједништва БиХ увијек када помиње референдум нагласи "у ситуацији када би било угрожавања права српског народа у БиХ".

- Никада он то није покренуо из чиста мира. Значи, када се угрози српски народ у БиХ, онда Додик каже - "ОК, имамо право да се бранимо и да сачувамо српски народ". То је све по Дејтону и оно о чему Србија говори и позиција на којој се налази српска политика и предсједник Србије Вучић. Србија подржава БиХ, али ако се подржава Дејтонски споразум - рекао је Деђански.

Он је указао да је високи представник више стотина пута прекршио Дејтонски мировни споразум и да је Додик једини представник српског народа који то отворено каже и зато га стално нападају, али да њему нису битни ти напади, већ интереси српског народа.

- У извјештају напада Додика, али сада напада и /предсједника ХДЗ-а БиХ/ Драгана Човића. Њему не одговара ни Човић као аутентичан представник хрватског народа. Њима одговара више Жељко Комшић, који је муслимански представник хрватског народа. Инцкова политика је антидржавна, антидејтонска, али, нажалост, он постоји још - закључио је Деђански.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко обратиће се данас Савјету безбједности УН и представити 58. извјештај о статусу спровођења мира у БиХ.