latinica  ћирилица
05/11/2020 |  14:17 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Новић: Инцко извјештајима забада нож у леђа БиХ

Предсједавајући Клуба Српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је Срни да извјештај високог представника за БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН није ништа друго него "забадање ножа у леђа" БиХ и њеном европском путу.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Када се прочита овај извјештај очито је да БиХ као заједницу три народа нико не жели, па ни високи представник ни бројне европске земље. Забрињавајуће је да се из године у годину преписују ови извјештаји, окривљују се увијек двије стране - овај пут СНСД и ХДЗ, а потпуно при томе заборавља да иза ове двије странке стоји огромна већина српског и хрватског народа - подсјетио је Новић.

Он је упитао да ли би високом представнику требало препустити да одговори ко то треба да влада БиХ и да ли некога од Срба и Хрвата треба ангажовати да заједно са Бошњацима управљају овом земљом.

- Ако се овако даље настави, ово ће још дубље направити раздоре и сукобе унутар народа у БиХ. Све мање и мање има повјерења у високог представника и ОХР и очито је да они не желе да се у БиХ стварају демократски односи, односно да она напредује и постане нормална и озбиљна земља на Балкану и у Европи - истакао је Новић.

Новић каже да је било много прилика у којима је високи представник могао да реагује и каже са чим није сагласан.

"Могао је реаговати и када је ријеч о бројним агенцијама у БиХ које управљају политиком БиХ, али није, нити је рекао да треба поштовати законе и уставе ове земље, али је ревностан у оптуживању српског и хрватског народа, односно свих оних који су гласали за СНСД и ХДЗ", рекао је Новић.

Истакао да се многи заваравају, па и високи представник да су у БиХ проблем СНСД, ХДЗ, Милорад Додик и Драган Човић, а то што мрзе ову двојицу лидера који имају највеће повјерење у свом народу додатно продубљује нетрпељивост у БиХ.

- Такве ставове треба игнорисати, а градити односе који ће гарантовати потпуну равноправност три народа у БиХ и градити будућност БиХ сходно демократским и европским принципима - поручио је Новић.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко обратиће се данас Савјету безбједности УН и представити 58. извјештај о статусу спровођења мира у БиХ.