latinica  ћирилица
05/11/2020 |  19:33 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Од понедјељка на РТРС-у настава на даљину (ВИДЕО)

Основци који су у самоизолацији, од понедјељка 9. новембра, наставу на даљину, моћи ће да прате на програму Радио- телевизије Републике Српске. Снимање је почело. Погоршана епидемиолошка ситуација довела је до затварања Основне школе "Вук Караџић" из Новог Града, па ученици ове школе наставни план и програм реализују путем наставе на даљину.
Онлајн настава - Фото: илустрација
Онлајн наставаФото: илустрација

Новоградска основна школа затворена је, јер је велики број наставника у изолација. Миранда Балтић, директор ОШ "Вук Караџић" у Новом Граду истиче да је тренутно немогуће наћи замјену за ове наставнике јер су, како је рекла, преко Завода за запошљавање сви су већ негдје ангажовани.

Због недостатка наставног кадра, од куће раде и наставници ове школе у изолацији, користећи доступну технологију.

- Нису сви родитељи у могућности да набаве лаптоп или рачунар, што значи да раде искључиво преко телефона и преко вибер група. Ја радим од куће иако сам у изолацији јер ми здравствено стање није тако лоше - каже Татјана Вујановић, наставник ове школе.

За ученике који због мјера изолације не присуствују редовној настави, и друге школе у Српској реализују наставу на даљину.

Здравко Будимир, предсједник актива директора Основних школа града Приједора  каже да преко расположивих алата и апликација покушавају да надомјесте недостатак редовног похађања наставе.

Настава на даљину, од понедјељка ће поново бити емитована на програму Радио-телевизије Републике Српске, а снимање је у току. Путем малих екрана, знање ће основцима преносити већ позната лица, али и нова која су први пут пред камерама.

Силвана Батоз, учитељица ОШ "Петар Кочић" у Приједору каже да је трема присутна.

- Одлично се за сада сналазим и могу да похвалим вашу вриједну екипу у РТРС-у који нам доста помажу у свему- додаје Батоз.

У првом циклусу снимања, ангажовани су наставници из Трна, Слатине, Прњавора и Приједора.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода истиче да ће свим ученицима у Српској дати могућност да,  без обзира гдје се налазе и из које локалне заједнице долазе, ако не могу похађати наставу у својој учионици могу пратити наставу преко РТРС-а.

Док су појединим основцима драже школске клупе, другима више одговара настава на даљину. Има и оних који кажу да начин стицања знања није пресудан да би савладали градиво.

Што се тиче средњошколаца, из Педагошког завода истичу да уколико дође до прекида класичне наставе, за њих ће у том случају бити примијењен електронски начин.