latinica  ћирилица
07/11/2020 |  11:00 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Додик: Инцку смета име Караџића, а не смета Изетбеговића, "Зелених беретки"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Валентин Инцко бошњачки лобиста и фактор нестабилности у БиХ и што прије он оде, прије ће се створити услови за договор и стабилизацију у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Условљавање неизабраног странца шта и како у једној земљи може да се зове, засјенило је манире окупатора којих се ова земља нагледала. Занимљиво је да му смета име Радована Караџића, а не смета име Алије Изетбеговића, 'Зелених беретки', Јуре Францетића или Миле Будака, по којима улице у ФБиХ носе имена -  истакао је Додик упитан да прокоментарише Инцков апел српском члану Предсједништва БиХ да промијени назив Студентског дома на Палама и уклони почасну таблу са именом "Радован Караџић" и ако то не уради до наредног састанка Савјета безбједности у мају би требало да се суочи са "забраном путовања у све земље ЕУ".

Додик је нагласио да је Инцко, од тумача споразума што му је мандат, дао себи задатак да нам пројектује не само будућност него и прошлост.

- Мислим да је то за човјека његових габарита претежак задатак. Овдје је толико дуго да је морао да схвати да народи у БиХ не гледају исто ни на прошлост ни на будућност - рекао је Додик.

Он је оцијенио да Инцко овдје губи вријеме и да би кориснији ових дана био својој држави чији је главни град био мета исламског тероризма.

- Да се врати кући имао би шта да исприча властима своје земље о тој теми, јер је толико година провео у БиХ да је могао да научи много о тероризму, онима који регрутују терористе и њиховим рутама - закључио је српски члан Предсједништва БиХ.