latinica  ћирилица
07/11/2020 |  14:45 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Зељковић: Од понедјељка тестирање само за особе за које љекари процијене да је неопходно

Особа која осјети било који респираторни симптом - температуру, кашаљ, болове у мишићима, костима треба одмах да се јави свом породичном љекару и да остане код куће... Као друштво морамо да будемо одговорни једни према другим, а највећи чин одговорности, хуманости и солидарности јесте управо ношење заштитне маске.
Зељковић - Фото: РТРС
ЗељковићФото: РТРС

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је Срни да ће, према новом упутству о тестирању на ковид 19, бити тестиране само оне особе за које породични љекар или љекари из Хигијенско-епидемиолошке службе /ХЕС/ процијене да је то непходно.

Зељковић је рекао да ово упутство ступа на снагу у понедјељак када ће бити званично упућено свим домовима здравља у Републици Српској.

Према његовим ријечима, примјеном овог упутства неће бити ни дужег чекања резултата тестова, као што је било раније због великог броја тестирања на дневном нивоу и капацитета апарата за тестирање.

- Особа која има само један симптом, на примјер, ако изгуби чуло укуса и мириса, а нема температуру остаће код куће и неће се тестирати, али биће третирана као ковид позитивна особа. Њено здравствено стање се прати, а у случају погоршања биће упућена на преглед. У том случају породични љекар, односно колеге из ХЕС-а процијениће да ли је неопходно да се узме узорак за тестирање - појаснио је Зељковић.

Он је нагласио да особа која осјети било који респираторни симптом - температуру, кашаљ, болове у мишићима, костима треба одмах да се јави свом породичном љекару и да остане код куће, а породични љекара ће на основу контакта са том особом да процијени његово здравствено стање и у случају потребе биће упућена на љекарски преглед.

- Ако није потребан преглед, та особа ће остати код куће и пратиће се њено здравствено стање. У сваком случају не треба да се креће све до тренутка када породични љекар не да сагласност - појаснио је Зељковић.

Он је рекао да се на ковид 19 ретестирају само здравствени радници, запослени и корисници колективних смјештаја, јер они носе највећи ризик заразе, али према процјенама ХЕС-а, када су неке специфичне ситуације мора бити извршено ретестирање и других људи.

На питање ко контролише особе које имају одређене симптоме, а немају рјешење о изолацији, нити су тестиране, Зељковић је нагласио да те особе остају код куће и ту долази до изражаја властита контрола.

- Оне имају утврђено боловање, треба саме себе да контролишу и то је одговорност појединца. Наравно да је немогуће да контролишете сваку особу да ли је у изолацији, на боловању или не, већ је одговорност на појединцима да схвате изузетну озбиљност ситуације у којој се сада налиазимо и да је неопходно да ниво одговорности подигну на максимум - да остану код куће, прате савјете љекара, струке и да чувају своје и здравље своје породице - истакао је Зељковић.

Када је ријеч о пацијентима који имају друга обољења, навео је Зељковић, они се и даље по редовној процедури обраћају свом љекару, који ће их наручити за преглед било да је контролни или нека ванредна ситуација.

- У случају трауматичних догађаја и хитних рјешавања здравственог стања, ту су хитне медицинске службе при домовима здравља које уредно примају пацијенте - појаснио је Зељковић.

На питање да ли здравствене установе у Републици Српској имају довољно заштитне опреме и тестова, Зељковић је нагласио да у том погледу нема никаквих проблема и да све здравствене установе располажу довољним количинама и опреме и тестова.

- Што се тиче смјештајних капацитета, ту је ситуација варијабилна и мијења се на дневном нивоу. Капацитети се полако попуњавају, али што је веома битно отварају се додатни капацитети како би сви пацијенти могли да буду примљени и имали адекватну медицинску помоћ - рекао је Зељковић.

Он је још једном апеловао на све грађане Републике Српске да је у вријеме пандемије потребна одговорност сваког појединца.

- Апели које упућујемо свакодневно већ мјесецима, нажалост, код појединаца нису дали резултати. Свјесни смо да постоји одређени отпор код неких људи у погледу поштивања препоручених мјера као што је ношење заштитне маске и физичка дистанца, али видимо да када се деси обољење у њиховој породици тек онда реагују и предузимају мјере заштите. Нажалост, тада је већ касно - констатовао је Зељковић.

Он је поручио да сви ми као друштво морамо да будемо одговорни једни према другим, а највећи чин одговорности, хуманости и солидарности јесте управо ношење заштитне маске за коју знамо да не штити нас лично, већ друге штити од нас.

- Управо у том тренутку видимо колико је битно да сви носимо маске - нагласио је Зељковић.